38

Ομαδικός βιασμός 100 γυναικών από Αραβες πολιτοφύλακες σημειώθηκε στην περιοχή Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών.

Μιλώντας στο BBC, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν για ανθρωπιστικά θέματα, Μουκαές Καπιλά, τόνισε ότι οι συγκρούσεις στο Σουδάν αποτελούν «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο» και τόνισε ότι στο διάστημα που διαρκούν οι συγκρούσεις έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του.

«Είναι κάτι περισσότερο από σύγκρουση. Είναι μια οργανωμένη απόπειρα αφανισμού μιας ομάδας ανθρώπων» προσέθεσε ο Καπίλα.

Οι Αραβες πολιτοφύλακες, που στηρίζονται από την κυβέρνηση, εξεδιώξαν από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε αντίποινα για την εξέγερση που είχε σημειωθεί δύο χρόνια πριν από ομάδες ενόπλων, οι οποίες κατηγορούσαν την αραβική κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τους μαύρους Αφρικανούς κατοίκους του Νταρφούρ.

Περί τις 100 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, οι έξι από αυτές μπροστά στον πατέρα τους, οι οποίοι στην συνέχεια δολοφονήθηκαν. Αλλες 150 γυναίκες μαζί με 200 παιδιά απήχθησαν.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν από το Δεκέμβριο του 2003, όταν κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του νότου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ