Όρεγκον: Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τομάτες πορφυρού χρώματος που περιέχουν ανθοκυανίνες, δηλαδή χρωστικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και κατέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Heredity, το νέο επίτευγμα της ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψει την παραγωγή πλήθους ποικιλιών τομάτας, με πολλά θρεπτικά συστατικά τόσο για οικιακή, όσο και για βιομηχανική χρήση και μάλιστα μέσω των παραδοσιακών τεχνικών διασταύρωσης.

Η τοποθέτηση των αντιοξειδωτικών ουσιών στις τομάτες επιτεύχθηκε χάρη στον εντοπισμό του μοντέλου κληρονομικότητας ενός γονιδίου που περιέχεται στο γνωστό οπωροκηπευτικό, το οποίο φέρει την ονομασία «καρπός ανθοκυανίνης» (Aft).

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας διασταύρωσαν έναν τύπο παραδοσιακής τομάτας με έναν άλλο μιας άγριας ποικιλίας του λαχανικού που περιείχε τον καρπό ανθοκυανίνης.

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας τομάτας πορφυρού χρώματος, πλούσιας σε ανθοκυανίνες. Οι εν λόγω ουσίες αποτελούν την αιτία της μπλε, πορφυρής και κόκκινης απόχρωσης στα μούρα, τα σταφύλια και άλλα φρούτα και λαχανικά.


Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί πως περιέχουν το ανθρώπινο σώμα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τα συμπτώματα της πρόωρης γήρανσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη της τοποθέτησης καροτενοειδών ουσιών στις τομάτες και σε άλλα φρούτα και οπωροκηπευτικά, με στόχο να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά μπορούν να ωφελήσουν την ανθρώπινη υγεία.

health.in.gr