Λονδίνο: Τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων όσον αφορά τη σήμανση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη ή λιπαρά ζητά με ειδική αναφορά της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, θεωρώντας πως σε πολλές περιπτώσεις είναι παραπλανητική για το κοινό.

Συγκεκριμένα, η Αρχή ζητά την άμεση παύση της πρακτικής πολλών εταιριών τροφίμων να χαρακτηρίζουν ως «υγιεινά» πολλά από τα προϊόντα τους μόνο και μόνο επειδή τα εμπλουτίζουν με συμπληρώματα βιταμινών.

«Η θρασύτητα των εταιριών ξεπερνά τα όρια με τέτοιου είδους τακτικές, αφού οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν ποια τρόφιμα παχαίνουν και ποια όχι αλλά ούτε να ρυθμίσουν ανάλογα τη δίαιτά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Αρχής.

Με βάση όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του περιοδικού Which? Η σήμανση των τροφίμων είναι εξαιρετικά περίπλοκή και παραπλανητική για τους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις περιεχόμενες ουσίες εξαιτίας της περίπλοκης ορολογίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο κίνδυνος εκτείνεται πολύ πέραν του κινδύνου της παχυσαρκίας, αφού πολλές από τις περιεχόμενες ουσίες στα τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς στα παιδιά.

«Είναι ανάγκη να συσταθεί ειδική επιτροπή που να ελέγχει ενδελεχώς όλους τους πιθανούς κινδύνους και να επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστώνει ατασθαλίες», υπογραμμίζει ο εκδότης του περιοδικού Which?.

health.in.gr