Λονδίνο: Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους αλλά και την αποτροπή του διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chemistry and Industry.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα ειδικών του Scripps Clinic στο Σαντ Ντιέγκο της Καλιφόρνια έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 100 άτομα με μέσο σωματικό βάρος τα 99 κιλά.


Αφού τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, ζήτησαν από τα άτομα της πρώτης ομάδας να καταναλώσουν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, για τρεις φορές την ημέρα, από τα άτομα της δεύτερης να πίνουν ένα ποτήρι από το συγκεκριμένο χυμό πριν από κάθε γεύμα και από τα άτομα της τρίτης να μη συμπεριλάβουν το φρούτο στη διατροφή τους.

Έπειτα από το πέρας 12 εβδομάδων, τα μέλη της πρώτης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο από 1,5 έως 4,5 κιλά. Επιπλέον, όσοι έπιναν γκρέιπφρουτ έχασαν περίπου 1 κιλό, ωστόσο όσοι δεν κατανάλωσαν καν το συγκεκριμένο φρούτο δεν κατάφεραν να χάσουν περισσότερα από 200 γραμμάρια.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η απώλεια βάρους πιθανότατα σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, εξαιτίας της επίδρασης του γκρέιπφρουτ σε αυτήν, και συνεπώς την καταστολή του συναισθήματος της πείνας.

Επιπλέον, η επίδραση του γκρέιπφρουτ στο μεταβολισμό πολλών φαρμάκων είναι γνωστή και από παλαιότερες μελέτες, ιδίως των από του στόματος αντι-υπερτασικών, των ηρεμιστικών και των ανοσοκατασταλτικών.

health.in.gr