Ουάσιγκτον: Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα Neurology και Arthritis & Rheumatism, αντίστοιχα.


Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι γυναίκες που λαμβάνουν σε τακτική βάση συμπληρώματα πολυβιταμινών που περιέχουν επίσης βιταμίνη D, διαθέτουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με όσες δεν κάνουν χρήση των συμπληρωμάτων.


Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίστηκαν σε έρευνα των διατροφικών συνηθειών 187.000 νοσηλευτριών, εκ των οποίων οι 173 προσβλήθηκαν από σκλήρυνση κατά πλάκας σε συνολικό χρονικό διάστημα 20 ετών.


Όπως αποδείχθηκε, η κατανάλωση 400 IU (Διεθνών Μονάδων) βιταμίνης D από συμπληρώματα ελάττωνε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης του αυτοάνοσου νοσήματος, κάτι που, ωστόσο, δεν ίσχυε για τις γυναίκες που λάμβαναν τη βιταμίνη D από τρόφιμα, όπως το εμπλουτισμένο γάλα.


Στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Αϊόβα, της Αλαμπάμα και του Μπέρμινγκχαμ έθεσαν υπό 11ετή έρευνα 29.368 γυναίκες, ηλικίας από 55 έως 69 ετών και ανακάλυψαν πως εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά προσβολής από ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης D.


«Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της βιταμίνης δεν έχει ακόμη καταστεί σαφής, ωστόσο είναι βέβαιο πως επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα προσβολής από τα παραπάνω νοσήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr