27

Τη δυσαρέσκεια της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την «άφεση αμρτιών» που έδωσε το Ecofin σε Γερμανία και Γαλλία για τα υψηλά ελλείμματα, εξέφρασε η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ecofin Τσάρλι Μακγκρίβι δήλωσε ότι η κίνηση της Κομισιόν θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Θα προτιμούσαμε η Κομισιόν να μην αναλάμβανε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία» είπε. «Ως πολιτικός αντανακλώ την άποψη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών» τα οποία συμμερίζονται αυτή την άποψη, υπογράμμισε.

Ο κ. Μακγκρίβι περιέγραψε τη διένεξη ως «διαφωνία για τη διαδικασία περισσότερο παρά για την ουσία» και προσέθεσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβενρήσεις αλλά και η Κομισιόν είναι μακριά από τη λογική της επιβολής κυρώσεων.

Προσπαθώντας να δώσει ένα αισιόδοξο τόνο, ο Ιρλανδός υπουργός είπε ότι η απόφαση της Κομισιόν ίσως ξεκαθαρίσει το ζήτημα για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά προέβλεψε το τι θα συμβεί αν η Επιτροπή χάσει τη δικαστική μάχη.

«Θα ξεκαθαρίζει τη θέση μας εδώ, εντάξει, αλλά ίσως υπάρξουν άλλοι τομείς των κανόνων της Κομισιόν, οι οποίοι δεν συνδεόνται καν με τα οικονομικά, και ίσως αμφισβητηθούν» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ