Με μέτρο η χορήγηση πενικιλίνης κατά της φαρυγγίτιδας
Λονδίνο: Σύνεση στη χορήγηση πενικιλίνης για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φαρυγγίτιδας συνιστούν Ολλανδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Σύνεση στη χορήγηση πενικιλίνης για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φαρυγγίτιδας συνιστούν Ολλανδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Eπιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης επισημαίνουν ότι η αντιβιοτική ουσία δεν ελαττώνει τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας ούτε κατά την περίοδο της κύριας φάσης εκδήλωσης, ούτε όταν υποτροπιάζει.
Οι ερευνητές μελέτησαν 156 παιδιά, ηλικίας από 4 έως 15 ετών, τα οποία είχαν προσβληθεί από οξεία φαρυγγίτιδα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν είτε αγωγή με πενικιλίνη για επτά ημέρες, είτε τρεις ημέρες πενικιλίνη και τέσσερις ημέρες ψευδοφάρμακα, είτε απλώς επτά ημέρες ψευδοφάρμακα (εικονικά φάρμακα).
Όπως διαπίστωσαν, η πενικιλίνη δεν ελάττωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, δεν περιόρισε τις απουσίες στο σχολείο αλλά ούτε απέτρεψε την υποτροπή της νόσου.
Ωστόσο, η αντιβιοτική ουσία αποδείχθηκε ότι μπορεί να αποτρέψει συγκεκριμένες επιπλοκές της νόσου, όπως την πυώδη αμυγδαλίτιδα και την οστρακιά.
«Συνιστούμε εγκράτεια όσον αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά που εκδηλώνουν φαρυγγίτιδα. Η πενικιλλίνη πρέπει να χορηγείται μόνο σε σοβαρή οξεία νόσο ή σε παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Μιχαλάκης Καραολής: Εξαίρετος αθλητής, εξαίρετος χαρακτήρας
- Συνάντηση Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα
- Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση Μνημείου Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους στα Ιωάννινα
- Χωρίς Ντόρσεϊ και με… ενδεκάδα κόντρα στον Ηρακλή ο Ολυμπιακός
- Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη
- 20.000 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα στο φράγμα Αποσελέμη
