Εκστρατεία για υγιεινή διατροφή από τον ΠΟΥ
Γενεύη: Συστάσεις για πιο υγιεινή διατροφή εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από το θόρυβο που έχει προσκληθεί από τα αυξανόμενα κρούσματα θανάτων, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης και λιπαρών τροφών.
Γενεύη: Συστάσεις για πιο υγιεινή διατροφή εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από το θόρυβο που έχει προσκληθεί από τα αυξανόμενα κρούσματα θανάτων, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης και λιπαρών τροφών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου – ως αποτέλεσμα της ανθυγιεινής διατροφής και της έλλειψης επαρκούς σωματικής άσκησης – αφορούν το 60% των συνολικά 56,5 εκατομμυρίων θανάσιμων περιστατικών ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρότι ο υποσιτισμός και οι μολυσματικές ασθένειες εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία των αιτιών θανάτου και πρόκλησης ασθένειας μεταξύ των κατοίκων των εν λόγω χωρών.
Στο πλαίσιο σχεδίου που εκτεθεί στην πλήρη μορφή του στην επερχόμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Νομοθετικού Σώματος για θέματα Υγείας, ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την αλλαγή των τάσεων διατροφής.
«Οι ανησυχίες μας αφορούν τον κακό τρόπο διατροφής αλλά και τη μεγάλη έλλειψη σωματικής άσκησης παιδιών και ενηλίκων. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήσαμε, ο αριθμός των κρουσμάτων διαβήτη τύπου ΙΙ εκτιμάται ότι θα ανέλθει από τα 117 εκατομμύρια στα 370 εκατομμύρια έως το έτος 2030. Επιπλέον, ένας στους τρεις Αμερικανούς που γεννήθηκε το έτος 2000 θα προσβληθεί στο μέλλον από τη νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Στις νέες προτάσεις δεν γίνεται λόγος για την προηγούμενη σύσταση του οργανισμού, βάσει της οποίας η περιεχόμενη ζάχαρη στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της συνολικής ενεργειακής αξίας του προϊόντος.
Τους τελευταίους μήνες αρκετές πολυεθνικές εταιρίες έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων που παράγουν, γεγονός το οποίο αναγνωρίζει και ο ίδιος ο ΠΟΥ.
Ωστόσο, οι ειδικοί του οργανισμού εξακολουθούν να θεωρούν πως οι κυβερνήσεις όλων των χωρών θα πρέπει να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα, με στόχο να περιοριστεί ένα πρόβλημα που έχει ήδη λάβει τεράστιες διαστάσεις.
health.in.gr
- Καιρός: Ο Ωμέγα Εμποδιστής φέρνει καιρική ηρεμία – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
