27

Μεγάλη αύξηση στις περιπτώσεις που κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα χαμηλής ποιότητας (περισσότερα από 9.158 παράπονα, μόνο για τα τρόφιμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) διαπιστώνει το ΙΝΚΑ, το οποίο συνιστά προσοχή στις εορταστικές αγορές.

Η αύξηση αυτή, επισημαίνει, δεν είναι πλέον παροδικό φαινόμενο αλλά αποτελεί και προσαρμογή μέρους της αγοράς στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με την παραγωγή ή εισαγωγή φθηνότερων -λόγω νοθείας ή υποβαθμισμένης ποιότητας- προϊόντων.

Παράλληλα το ΙΝΚΑ συμβουλεύει, με την ευκαιρία των εορτών, το καταναλωτικό κοινό, ειδικά για το «γιορτινό τραπέζι»:

* Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να έχουν αναπτυγμένες μυϊκές μάζες και δέρμα χωρίς αλλοιώσεις. Αντίθετα δεν πρέπει να έχουν κρέας μελανό, πρασινωπό ή κάκοσμο στην κοιλιά, στο λαιμό, στο εσωτερικό των μηρών ή στις μασχάλες. Ακόμη δεν πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος και στις εσωτερικές κοιλότητες.

* Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και φέρουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις. Πρέπει να έχουν σύσταση συμπαγή και σκληρή και να μην έχουν υποστεί απόψυξη και επανάψυξη (δηλαδή να μην έχουν κρυστάλλους πάγου). Στην περίπτωση αυτή παρουσιάζουν παραμόρφωση σχήματος, κρυστάλλους πάγου, δυσάρεστη οσμή, εκδορές και άφθονα ορροαιματηρά υγρά. Συντηρούνται στους –88 βαθμούς Κελσίου.

* Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το ειδικό καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Κατεψυγμένο συντηρείται στους –18 βαθμούς Κελσίου. Τα αλλαντικά πρέπει να είναι επώνυμα και το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχουν προσβληθεί από μούχλα. Τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα, καθαρά και να μην κουνιέται ο κρόκος τους.

* Τα τυριά πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία την ημερομηνία παραγωγής τους. Τα μαλακά τυριά πωλούνται δύο ημέρες μετά την παραγωγή τους και τα σκληρά τρεις μήνες μετά την παραγωγή τους. Πρέπει να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις, έντονη οσμή πικρότητας, ταγκάδα, κ.λπ.

Τέλος, ως προς την αγορά παιδικών παιχνιδιών το ΙΝΚΑ συνιστά:

* Να φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.(κοινοτική οδηγία 88/379 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).

* Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία.

* Να ερευνούμε την αγορά για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.

* Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνει την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ