Αθήνα: Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, καθώς ο Κ.Κουλούρης εξετάζει το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου να εγκρίνει αυξήσεις σε όσες μορφές φαρμάκων κοστίζουν σήμερα μέχρι τρία ευρώ.

Αυτό το ενδεχόμενο όμως δημιουργεί αλυσίδα επιπτώσεων και δεν αποκλείεται ο υφυπουργός πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση να ζητήσει την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Kουλούρης μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, δεσμεύτηκε να μελετήσει τα προβλήματα του κλάδου και να δώσει λύσεις.

Πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι οι τιμές όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων που σήμερα διαμορφώνουν τιμή κάτω από 3 ευρώ. Ο αριθμός αυτών των φαρμάκων υπολογίζεται σήμερα σε 1.700 περίπου, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Παράλληλα, το υπουργείο θα προβεί σε μειώσεις τιμών οι οποίες προκύπτουν από τον επανέλεγχο των στοιχείων των φαρμάκων για τα έτη 2000, 2001 και 2002, ενώ εξετάζει συνολικά το θέμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, εν αναμονή και της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr