43

Παραδίδεται την Τετάρτη στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο η επιστολή του Φαναρίου, με την οποία απορρίπτεται η πρόταση της ελλαδικής Εκκλησίας για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» και ζητείται πλήρης σεβασμός στην Πράξη του 1928.

Η επιστολή θα επιδοθεί στην ελλαδική Εκκλησία από τον μητροπολίτη Τυρολόης, Παντελεήμονα, και το περιεχόμενό της θα συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που θα συγκληθεί από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, στην απάντησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ζητά εκ νέου τον κατάλογο των εκλογίμων στις χηρεύουσες μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» προς έγκριση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της ομογένειας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Θρονική Εορτή του Αγίου Ανδρέα, σχολίασε την κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για «βέλη αγνωμοσύνης που πλήττουν τη μητρική σάρκα και είναι ιδιαιτέρως οδυνηρά» και υποστήριξε ότι δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις εκ του μη όντος, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε σχέση με τη δίκαιη παράκληση του Φαναρίου να ασκήσει τα δικαιώματά του που απορρέουν από την Πράξη του 1928.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε να επικρατήσει ψυχραιμία και σεβασμός προς τους ιερούς κανόνες, τις παραδόσεις, την εκκλησιαστική και κανονική τάξη και τα ιερά θέσμια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ