Τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων για το βαμβάκι επικρίνει η ΕΕ
Επικριτικές για την οικονομική διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον τομέα του βαμβακιού και των αποξηραμένων ζωοτροφών είναι δύο εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, που διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις και παρατυπίες στη χώρα μας.
71
Επικριτικές για την οικονομική διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον τομέα του βαμβακιού και των αποξηραμένων ζωοτροφών είναι δύο εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, που διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις και παρατυπίες στη χώρα μας.
Σχετικά με το βαμβάκι, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου της κοινοτικής βοήθειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι επιδοτήσεις προορίζονται συχνά για εκμεταλλεύσεις που δεν είναι επιλέξιμες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι ορισμένοι βαμβακοπαραγωγοί να λαμβάνουν διπλές επιδοτήσεις για την ίδια καλλιεργήσιμη επιφάνεια, μία επιδότηση δηλαδή με βάση τις δηλώσεις που γίνονται για τις αροτραίες καλλιέργειες και μία επιδότηση με βάση τις δηλώσεις που γίνονται για την πραγματική παραγωγή βαμβακιού.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των αποξηραμένων ζωοτροφών, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία υπερέβησαν την εμπορική περίοδο 2002-2003 κατά 81% το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης εγγυημένης ποσότητας από το 5% που προβλέπει ο κανονισμός 785 του 1995.
Ως κύρια αιτία αυτών των παρατυπιών επισημαίνεται η έλλειψη διαφάνειας στις διατάξεις του κανονισμού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πληθώρα ερμηνειών και εφαρμογής τους στην πράξη από τα κράτη-μέλη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι έρευνες στο Βελούχι για τον αγνοούμενο ορειβάτη – Αγωνία για την τύχη του
- Έπος: Ο Λαπόρτα έπιασε σφουγγαρίστρα και βοήθησε στην πλημμύρα του Καμπ Νου (vids)
- Χώροι εργασίας: Υπό πίεση οκτώ στους δέκα υπαλλήλους – Στρες, ανισότητες, εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση
- Ανήλικος μέθυσε στο καρναβάλι Ρεθύμνου – Συνελήφθη ο πατέρας του
- Το χάσμα του πλούτου στην Ευρώπη: Πού βρίσκονται οι πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι;
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ – Τα δρομολόγια και οι σταθμοί που βγαίνουν «εκτός»
