Αποτελεσματική η κάνναβη στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Λονδίνο: Η χορήγηση κάνναβης στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας καταπαΰνει τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Λονδίνο: Η χορήγηση κάνναβης στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας καταπαΰνει τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης για τους ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι ομολόγησαν ότι το κάπνισμα της ουσίας απάλυνε σε σημαντικό βαθμό τον πόνο και βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 657 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, τους οποίους χώρισε σε τρεις ομάδες.
Στα άτομα της πρώτης ομάδας χορηγήθηκε ινδική κάνναβη που περιείχε όλα τα συστατικά της γνωστής προς κάπνισμα ουσίας, στα μέλη της δεύτερης ομάδας μια συνθετική μορφή μιας κανναβινοειδούς ουσίας που φέρει την ονομασία «τετραϋδροκανναβινόλη» και στα άτομα της τρίτης ομάδας ψευδοφάρμακα (χάπια δίχως κανένα ενεργό συστατικό).
Καταμετρώντας τη σπαστικότητα των ασθενών, δηλαδή τους επίπονους σπασμούς και τη μυϊκή ακαμψία που χαρακτηρίζει τη νόσο, τόσο πριν όσο και μετά το συνολικό χρονικό διάστημα των 14 εβδομάδων της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι διαφορές όσον αφορά την ελάττωση των συμπτωμάτων ήταν αμελητέες μεταξύ των ατόμων της μελέτης.
Το ίδιο διαπιστώθηκε και όταν οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μέσω των οποίων τους ζητήθηκε να περπατήσουν μια μικρή απόσταση, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός των κινητικών προβλημάτων τους.
Ωστόσο, όταν οι ασθενείς ρωτήθηκαν σχετικά με το πώς ένιωθαν, σχεδόν στο σύνολό τους ανέφεραν ότι η κατάστασή τους είχε βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, πώς δεν ένιωθαν πόνο, δεν είχαν σπασμούς, ενώ κοιμούνταν ευκολότερα και καλύτερα.
Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της ουσίας ως φαρμακευτικού σκευάσματος, μια πρωτοβουλία την οποία υιοθέτησε πρώτη η Ολλανδία φέτος, για τους πάσχοντες από καρκίνο, AIDS και σκλήρυνση κατά πλάκας.
health.in.gr
- ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικά στελέχη της ΝΔ και με τη βούλα τα πρωτοπαλίκαρα της «Ομάδας Αλήθειας»
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πολύ σημαντικό για τον Τραμπ, η Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος στην περιοχή
- Χονγκ Κονγκ: Εκλογές στη σκιά της πρόσφατης πολύνεκρης πυρκαγιάς
- Zootopia 2: Σινεμά στην Κίνα γέμισαν σκυλιά – Η πιο viral προβολή της χρονιάς
- Έρευνα: Χαρτογραφήθηκε εκτεταμένο ηφαιστειακό σύστημα στη Μήλο – Υδροθερμικά πεδία έως 230 μ.
- Βορίζια: Σαράντα ημέρες από το μακελειό – Σήμερα το μνημόσυνο του Φανούρη Καργάκη


