Λεύκωμα με το έργο του Γιάννη Γαΐτη κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
Μια γαλλική έκδοση αφιερωμένη στον Γιάννη Γαΐτη, τον καλλιτέχνη που έγινε διάσημος από τα ανθρωπάκια με τα ριγέ κοστούμια, κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα. Το λεύκωμα «Γιάννης Γαϊτης, κριτικός κατάλογος» επιμελήθηκε η κόρη του Λορέτα Γαΐτη- Σαρά.
36
Μια γαλλική έκδοση αφιερωμένη στον Γιάννη Γαΐτη, τον καλλιτέχνη που έγινε διάσημος από τα ανθρωπάκια με τα ριγέ κοστούμια, κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα, για να φέρει το έργο του κοντά κοντά στο ευρύ κοινό.
Το λεύκωμα Γιάννης Γαϊτης, κριτικός κατάλογος, που επιμελήθηκε η κόρη τού καλλιτέχνη Λορέτα Γαΐτη-Σαρά, καταγράφει 1696 γλυπτά, κατασκευές και έργα ζωγραφικής σε 484 σελίδες.
Το υλικό προήλθε από το προσωπικό αρχείο του Γαΐτη και εμπλουτίστηκε με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από εθνικούς οργανισμούς, μουσεία, Ευρωπαίους και Αμερικανούς συλλέκτες.
Την έκδοση προλογίζει η σύντροφός του Αννη Κωστοπούλου, τα κριτικά κείμενα έγραψαν οι ιστορικοί τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου και Μαριλένα Καρρά, ενώ η εισαγωγή και η βιογραφία του καλλιτέχνη είναι της Λορέτας Γαϊτη-Σαρά.
«Ο Γαΐτης αποτέλεσε σκάνδαλο για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας του 40 και του 50» αναφέρει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. «Χωρίς δάσκαλο, χωρίς δίπλωμα, έπεισε το κοινό ότι είναι καλός ζωγράφος. Τους τίτλους στα έργα του έδιναν οι φίλοι του, ανάλογα με ό,τι εικόνες γεννούσε το έργο στη συνείδησή τους. Είχε ανοιχτή σχέση με την ψυχανάλυση» συνεχίζει.
Η Μαριλένα Καρρά σημειώνει: «Έτσι λοιπόν, στους ετοιμοπαράδοτους τύπους-σήματα κατατεθέντα που χρησιμοποιεί η pop art, ο Γαΐτης αντιτάσσει την εισαγωγή πρώτο-τύπων, τους οποίους σαφώς καθιερώνει ως popular επικοινωνιακά σημεία αναφοράς , μέσω της εκλαϊκευτικής πολλαπλής χρήσης και επανάληψης.»
Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα και πέθανε το 1984, έχοντας την τύχη να ζήσει την αναγνώριση του κοινού και της πολιτείας.
Το 2005, το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον δήμο της Ίου, θα ιδρύσει προς τιμήν του μουσείο σύγχρονης τέχνης στο νησί που τόσο αγάπησε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Σοκαριστικό βίντεο με τον 16χρονο μαχαιρωμένο στο Αγρίνιο – Οι δραματικές στιγμές μετά το αιματηρό επεισόδιο
- Σε συμπληγάδες τα εργοστάσια στη Γαλλία – Αύξηση 30% στα λουκέτα
- Σαρωτικός ο Ολυμπιακός και κόντρα στην Ελπίδα Τρίπολης (11-0)
- Χαβιέ Σολάνα – Βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία το 1999 και σήμερα τον τιμά η Ευρωβουλή
- Πώς βρέθηκε η Αμάντα Πιτ στον «Mαφιόζο της Διπλανής Πόρτας»
- ΠΟ Ισπανίας σε Μπαρτσελόνα: «Μην φοβάστε για τον Γιαμάλ»
- Γιατί οι νέοι επιλέγουν σπίτια χωρίς καθιστικό στις μεγάλες πόλεις
- Google: Η «κρυφή» λειτουργία του Android 17 για ταχύτερη φόρτιση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 29.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/david-wirzba-1kqqPKhn0a4-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442