37

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους, όσον αφορά τις εξελίξεις στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για της σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα ταυτίζεται με εκείνη της Γαλλίας, η οποία πρέπει να γίνει «σεβαστή».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατό η κυριαρχία του Ιράκ στους Ιρακινούς, για να ακολουθήσει η χώρα μιά δημοκρατική προοπτική. Ο Γκ.Σρέντερ σημείωσε πάντως ότι εναπόκειται στους ειδικούς για το Ιράκ και στον ΟΗΕ να αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή για το πέρασμα της εξουσίας στους Ιρακινούς, διαφοροποιούμενος από τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που ζήτησε να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

Ο Γερμανός ηγέτης, οποίος μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσίας, είχε αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την «πολύ θετική» αναφορά του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ.

«Είναι πιθανή η εξεύρεση εντός των επόμενων εβδομάδων ενός κοινού εδάφους, που θα επιτρέψει την υιοθέτηση ενός κοινώς αποδεκτού ψηφίσματος» στον ΟΗΕ δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Εν όψει της συνάντησής του με τον Τζορτζ Μους, την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι επιθυμεί να αφήσει στο παρελθόν της διαφορές Γερμανίας – Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα του Ιράκ, σημειώνοντας πάντως ότι και «οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη». «Είμαι έτοιμος για αυτό» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό