27

Μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών, τη χάραξη στρατηγικής για την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και μέτρα που αίρουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προωθούνται από το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομίας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την πρόσληψη Κινέζων και Ιαπωνέζων στις χώρες αυτές απο το ελληνικό Δημόσιο, για την προώθηση των εξαγωγών, την επιχορήγηση από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την εδραίωση των αγορών των ελληνικών προϊόντων, ειδικές ρυθμίσεις για τους εξαγωγείς σε ότι αφορά το ΦΠΑ, μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων κ.λπ.

Ειδικά για την ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, αποφασίστηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί τα μέτρα μέσω των οποίων θα εισπράττουν οι εξαγωγείς το ΦΠΑ. Επίσης, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις εγγυητικές επιστολές και τις διαδικασίες στα τελωνεία.

Τέλος, όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Ζαννιάς, θα χαραχθεί και μία στρατηγική για την αύξηση των εξαγωγών προς τον Καναδά και την Τουρκία. Ο κ. Ζαννιάς είπε ότι σε ότι αφορά τις εξαγωγές μας «η προσέγγιση στην εξωστρέφεια είναι ολοκληρωτική και πολύπλευρη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ