28

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ορίου-στόχου για τον πληθωρισμό, όπως έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τον καθορισμό των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποστερούσε από την αμερικανική οικονομική ηγεσία την ευελιξία που χρειάζεται για να απαντήσει στις οικονομικές εξελίξεις.

Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ σύνθετη για να περιορίσουμε τη νομισματική πολιτική σε ένα μοντέλο αποτελούμενο από αυστηρούς κανόνες, αντί να χρησιμοποιήσουμε την προσωπική μας κρίση για να αντιμετωπίσουμε τους οικονομικούς κινδύνους, είπε ο Γκρίνσπαν κατά την ομιλία του την Παρασκευή στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ.

«Η νομισματική πολιτική που βασίζεται στη διαχείριση των κινδύνων φαίνεται ότι είναι το χρησιμότερο μέσον για να ασκήσουμε την πολιτική μας», τόνισε ο Γκρίνπαν υπερασπιζόμενος σθεναρά της πολιτικής της Fed να κρίνει ad hoc για τα επιτόκια, λέγοντας ότι είναι η καλύτερη απάντηση στο περιβάλλον εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ