Λονδίνο: Το στρες οδηγεί τα μικρά παιδιά στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ανθυγιεινών τροφών και στην ταυτόχρονη αποφυγή φαγητών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως επισημαίνει βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Health Psychology.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών έθεσαν υπό παρακολούθηση 4.320 μαθητές δημοτικού σχολείου και ανακάλυψαν πως όσο η καθημερινότητά των τελευταίων γινόταν ολοένα πιο φορτική από άποψη ανάληψης ευθυνών, τόσο αυξανόταν η ροπή τους προς την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, όπως σνακ, χάμπουργκερ κ.λπ.

Οι μαθητές απάντησαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τους τύπους τροφών που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι μαθητές με το μεγαλύτερο βαθμό άγχους έτρωγαν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα ανθυγιεινών φαγητών σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν το λιγότερο στρες.

Παραδόξως, οι υπέρβαροι μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών και σχεδόν ποτέ πρωινό. Ωστόσο, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν μάλλον αναξιόπιστα τα εν λόγω στοιχεία, οφειλόμενα στο γεγονός ότι τα υπέρβαρα παιδιά τείνουν να αποκρύπτουν τις διατροφικές τους συνήθειες, εξαιτίας της αρνητικής εικόνας που τρέφουν για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Σημαντικό ρόλο αποδείχθηκε ότι κατέχει, επίσης, η εθνικότητα των συμμετεχόντων. Οι Ασιάτες μαθητές της μελέτης (8%) ακολουθούσαν το πιο υγιεινό διαιτολόγιο και οι αφροαμερικανοί (19%) το πιο επβιβλαβές, ενώ τα παιδιά της λευκής φυλής (62%) βρίσκονταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς τα επίπεδα παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο ηλικιακός «πήχης» όσον αφορά την εκδήλωση στρες έχει κατέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

health.in.gr