
Νέες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού
Τη θέση των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Ρ.Ντενκτάς, στη βάση του σχεδίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επανέλαβε ο Κόλιν Πάουελ στον Τούρκο ομολογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
43
Το Κυπριακό και η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και του κατοχικού καθεστώτος ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Πάουελ κατέστησε σαφή την αμερικανική θέση στο ζήτημα:
«Συζητήσαμε την ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία που βρίσκεται ενώπιόν μας. Μίλησα θετικά για την πρόταση που έχει μείνει στο τραπέζι από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ενθάρρυνα τον Τούρκο φίλο μου να εργασθεί με τον κ. Ντενκτάς, και εμείς θα εργασθούμε και με τις δυο πλευρές για να δούμε εάν μπορούμε να πετύχουμε κάποια κινητικότητα σύντομα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Βλέπουμε πολλά πράγματα που γίνονται επί τόπου, με τη διακίνηση των ανθρώπων. Θέλουμε να μετατρέψουμε σε ουσιαστική συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και να καταλήξουμε σε μια συνολική λύση. Και γνωρίζω ότι ο υπουργός έχει τον ίδιο στόχο και εργαζόμαστε σκληρά» προσέθεσε και καταλήγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες».
Η συζήτηση των Πάουελ – Γκιουλ κράτησε περίπου μία ώρα και εκτός από το Κυπριακό τα θέματα που τέθηκαν ήταν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, η παροχή δανείου για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τις διαφορές που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν, ως ένα βαθμό, σκιάσει τις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι η συμμαχία των δυο χωρών διαρκεί περισσότερο από πενήντα χρόνια και παραμένει ισχυρή.
Όπως εξήγησε, το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμβολής από την Τουρκία με την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, εξετάζεται σοβαρά από την Αγκυρα.
«Θα επιθυμούσαμε μια απόφαση το συντομότερο δυνατό, αλλά εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να κρίνει» σημείωσε ο κ. Πάουελ περιοριζόμενος να εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Γκιουλ τον διαβεβαίωσε πως το ζήτημα θα εξετασθεί το συντομότερο.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι την όλη προσπάθεια θα διευκόλυνε τα μέγιστα η υλοποίησή της υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ολυμπιακός – Μονακό 91-70: Σαρωτικός με Βεζένκοφ, έκανε το πρώτο βήμα για το Final Four!
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σφίγγει τα λουριά»: Βαρύτερα πρόστιμα για τις παραβάσεις κρατών-μελών
- Φενερμπαχτσέ – Ζαλγκίρις Κάουνας 89-78: Πρώτο βήμα για το F-4 οι Τούρκοι με σούπερ Μπιμπέροβιτς
- Σοβαρά κενά ασφάλειας και ελλιπή μέτρα αποκάλυψε η ένοπλη δράση του 89χρονου στο κέντρο της Αθήνας
- Ο χιονισμένος Όλυμπος με τα «μάτια» του δορυφόρου Sentinel-2
- Ασταμάτητος Κέντρικ Ναν στο ξεκίνημα με 14 πόντους! (vid)
