53

Την εκτίμηση ότι η ειρήνευση στη Μ.Ανατολή βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά εξέφρασαν ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός την Τρίτη. Για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου και έκαναν δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Αριέλ Σαρόν επισήμανε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να κυβερνά τους Παλαιστίνιους ή να αποφασίζει για το μέλλον τους, ωστόσο σημείωσε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί εάν συνεχιστεί το καθεστώς τρόμου εκ μέρους των Παλαιστινίνων.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εικόνα από εδώ σήμερα, που απευθύνεται σε Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, και σε ολόκληρο τον κόσμο, εκφράζει την ελπίδα και την αισιοδοξία» παρατήρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ευκαιρία για καλύτερο μέλλον των λαών μας. Ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και ελπίδες είναι πολύ πιο κοντά από ότι στο παρελθόν».

Ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι ο λαός του επιθυμεί να τερματιστεί η διαμάχη με το Ισραήλ, και ότι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι «ο διάλογος, οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις». «Η διαμάχη μας μαζί σας είναι πολιτική, και θα δώσουμε ένα τέλος με πολιτικά μέσα. Δεν έχουμε εχθρότητα απέναντι στον ισραηλινό λαό, και δεν έχουμε συμφέρον να συνεχίσουμε τη διαμάχη».

«Το μέλλον μας είναι κοινό και ελπίζουμε ότι σήμερα θα δημιουργήσουμε επιτροπές από κοινού» ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες έκλεισαν τη συνέντευξη Τύπου -κατά την οποία δεν δέχθηκαν ερωτήσεις- με μια θερμή χειραψία, και εισήλθαν στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν, όπου διεξήχθη η τρίτη κατά σειρά κατ ιδίαν συνάντησή τους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι ελεύθερος να μεταβεί στη Γάζα (από τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος), αλλά όχι και να μετακινείται γενικώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Αριέλ Σαρόν την πλήρη άρση του αποκλεισμού του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν δήλωσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό που οι δύο ηγέτες εξέτασαν με τρόπο εποικοδομητικό τις εκκρεμότητες, αποφεύγοντας τους σκοπέλους των άσκοπων πολεμικών».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, και τη θέση τους παίρνουν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Παράλληλα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών συμφώνησαν τις λεπτομέρειες απομάκρυσης των στρατικών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος για θέματα ασφάλειας του Ισραήλ την Τρίτη, η απόσυρση από άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης θα προχωρήσει μόνο εφόσον η παλαιστινιακή αστυνομία θέσει σε εφαρμογή τον αφοπλισμό της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Ως ενθαρρυντικές έκρινε τις συνομιλίες του Αριέλ Σαρόν με τον Μαχμούντ Αμπάς ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας και από την εντατική συνεργασία των δύο πρωθυπουργών, προκειμένου να φθάσουν στην ειρήνευση.

Τελευταία ενημέρωση 23:40

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press