Περιορίζονται οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη
Στο 2% αυξήθηκε, για πρώτη φορά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, περιορίζοντας έτσι τους φόβους της αγοράς ότι ο αποπληθωρισμός θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.
27
O δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, περιορίζοντας έτσι τους φόβους ότι ο αποπληθωρισμός θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2% από 1,9% το Μάιο. Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε -έστω οριακά- τον Ιούνιο.
Η πτώση των τιμών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είχε πυροδοτήσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να δοκιμάσει τις εμπειρίες της Ιαπωνίας, όπου ο αποπληθωρισμός συνοδεύεται από την οικονομική στασιμότητα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για τον αντιπληθωρισμό, καθώς «δεν υπάρχει».
Όπως αναφέρει το Blooomberg, τόσο η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank όσο και το ΔΝΤ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο αντιπληθωρισμού στη Γερμανία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισίμιση ετών (0,7%).
Ανάλογες ανησυχίες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε σήμερα και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία εκτιμά ότι η γενικευμένη πτώση των τιμών σε συνδυασμό με το ασθενές δολάριο απειλούν τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- CEV Cup: Ο Ολυμπιακός ψάχνει ανατροπή και πρόκριση στην Τσεχία
- H Amazon προχωρά σε ακόμα 16.000 απολύσεις εν μέσω κούρσας για την ΑΙ
- Η ΚΕΔΕ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων με ενός λεπτού σιγή
- Κακοκαιρία Kristin: Τι ξέρουμε για το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα
- Λεωφορείο με μαθητές συγκρούστηκε με βαν στη Χαλκιδική – Τρεις τραυματίες
- Το άλλο το ανέκδοτο με τον Δημητριάδη σας το είπα;