Νέα Υόρκη: Τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής δίαιτας υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Δημήτρη Τριχόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τετραετή έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 22.000 υγιείς ενήλικες Έλληνες, αποκαλύφθηκε ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, όχι μόνο αυξάνει το μέσο όρο ζωής αλλά ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Τριχόπουλου ζήτησε από το σύνολο των συμμετεχόντων να απαντήσουν με λεπτομέρεια σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες και εντός των επόμενων 44 μηνών διερεύνησαν τα αίτια θανάτου όσων εξ αυτών απεβίωσαν.

Στο εν λόγω χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 275 περιστατικά θανάτων. Ωστόσο, το γενικό συμπέρασμα της έρευνας συνοψίζεται στο ότι όσο πιο πιστό ήταν καθένα άτομο στο μεσογειακό τρόπο διατροφής, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχε να αποβιώσει από οποιαδήποτε αιτία.

Ειδικότερα, οι πιο πιστοί οπαδοί της μεσογειακής δίαιτας είχαν 33 φορές λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιο καρδιακό νόσημα και 24 να προσβληθούν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που να ενέχει από μόνο του κάποιες ευεργετικές ιδιότητες.


Όπως τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας, αυτό που καθιστά το μεσογειακό διαιτολόγιο τόσο θετικό για τον οργανισμό είναι ο συνδυασμός των τροφών και πιθανότατα οι χημικές αλληλεπιδράσεις από την κατανάλωσή τους.

«Δεν είναι εύκολο να το εξηγήσουμε επακριβώς αλλά οι ευεργετικές επιδράσεις του μεσογειακού τρόπου διατροφής είναι οφθαλμοφανείς. Απόδειξη αυτού είναι η προφανής βελτίωση της γενικότερης υγείας όσων ατόμων άλλων χωρών τον επέλεξαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας.

health.in.gr