38

Η αλ Κάιντα «εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας», επισημαίνεται σε έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δίκτυο της αλ Κάιντα είναι ικανό να ανασυγκροτήσει τα επίπεδα υποστήριξής του» υπογραμμίζεται στην έκθεση, που συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Η επιτροπή αυτή, η οποία απαρτίζεται από πέντε διεθνείς ειδικούς, ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιβλέπει την υλοποίηση των μέτρων που ελήφθησαν κατά της αλ Κάιντα, κυρίως το πάγωμα των λογαριασμών της τρομοκρατικής οργάνωσης και την απαγόρευση της μετακίνησης των μελών της.

Η έκθεση αυτή, που καλύπτει την περίοδο από τη 19η Ιανουαρίου έως την 31η Μαΐου 2003, αναφέρει τις «επιτυχίες» που σημειώθηκαν εναντίον της αλ Κάιντα και κυρίως τη σύλληψη μελών της «διοικητικής ομάδας» του Οσάμα μπιν Λάντεν, γεγονός που «επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες» της οργάνωσης.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ειδικοί, «η κατάσταση εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές απειλές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως έδειξε το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τσετσενία, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία». Σύμφωνα με τους ίδιους, «το τρομοκρατικό δίκτυο έχει προσαρμοστεί, για να αντιμετωπίζει τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την αποτροπή των δραστηριοτήτων του και των απεχθών μορφών τρομοκρατίας του».

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ Ιράκ και αλ Κάιντα

Ωστόσο, οι ειδικοί του ΟΗΕ δήλωσαν, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ότι δεν βρήκαν κάνενα στοιχείο για την ύπαρξη δεσμών ανάμεσα στην αλ Κάιντα και το πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν, όμως εμείς δεν βρήκαμε» διευκρίνισαν.

Η ύπαρξη δεσμών ανάμεσα στην αλ Κάιντα και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μαζί με την πιθανολογούμενη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής δύο από τις κυριότερες αιτιολογίες που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για τη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό