Αθήνα: Για κάθε τροφική δηλητηρίαση που καταγράφεται αντιστοιχούν άλλες 25 με 30 οι οποίες δεν αναφέρονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΚΑ που ενημερώνει τους καταναλωτές ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, η τροφική δηλητηρίαση χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων (εμετός, διάρροια, πυρετός ή αλλεργικές αντιδράσεις), τα οποία εμφανίζονται από μια ώρα έως δύο ή τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση των ακατάλληλων τροφίμων και χρήζει πάντα ιατρικής παρακολούθησης.

Το ΙΝΚΑ συνιστά στους καταναλωτές όταν αγοράζουν να ελέγχουν:

-τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων (ιδιαίτερα για τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης),

-τα βασικά χαρακτηριστικά τους (χρώμα, οσμή),

-να μην επιλέγουν προϊόντα κατάψυξης ή ψύξης για οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν συντηρούνται σωστά,

-να μην αφήνουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο, ή στα έντομα,

-να τοποθετούν αμέσως τα τρόφιμα στο ψυγείο και

-να εφαρμόζουν τις συνθήκες διατήρησης για τους χυμούς, νερά, αναψυκτικά, κ.α.

Ιδιαίτερα όταν αγοράζουν κατεψυγμένα μεταξύ άλλων να ελέγχουν τα ψυγεία στα σημεία πώλησης (η θερμοκρασία συντήρησης πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη των – 18 βαθμών Κελσίου), να ελέγχουν τις συσκευασίες, την ημερομηνία λήξης κατανάλωσης, να παίρνουν τα κατεψυγμένα προϊόντα από τα ψυγεία, αφού έχουν τελειώσει τα υπόλοιπα προϊόντα και να τοποθετούν όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα σε μια σακούλα.

Επίσης, όταν μαγειρεύουν να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά, να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών κανονικών και να μην καπνίζουν, πίνουν ή τρώνε όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.

Εξάλλου, όταν τρώνε έξω να επιλέγουν τα καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής, να ζητούν πάντα καλοψημένα όλα τα φαγητά από κρέας και να μην καταναλώνουν λαχανικά που φαίνεται ότι δεν πλύθηκαν καλά.


Πηγή: ΜΠΕ

health.in.gr