Αυξήσεις τιμολογίων άνω του 4% ζητά από 1ης Ιουλίου η ΔΕΗ
Αυξήσεις στα τιμολόγια μεγαλύτερες του 4% από την 1η Ιουλίου ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης, επικαλούμενη τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και την επιθυμία της να επιτευχθεί εύλογη απόδοση στα επενδεδυμένα κεφάλαια.
27
Οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τον υψηλό πληθωρισμό, αφού αυτές με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους δίνουν το σύνθημα στην αγορά για τις ανατιμήσεις των αγαθών και των υπηρεσιών που επακολουθούν.
Όπως αναφέρει το Βήμα την Τρίτη, πρώτη στην «επίθεση» κατά του εισοδήματος των καταναλωτών είναι η ΔΕΗ, η οποία σε συνέχεια της περυσινής αύξησης ζητά από 1ης Ιουλίου νέα αύξηση στα τιμολόγια της, η οποία εκτιμά ότι πρέπει να υπερβαίνει το 4%.
Η επιχείρηση επικαλείται τη σημαντική αύξηση των εξόδων της, λόγω και των αυξημένων αποσβέσεων (στις οποίες όμως προχώρησε μονομερώς), αλλά και το στόχο επίτευξης εύλογης απόδοσης στα επενδεδυμένα κεφάλαια της.
Τπ αίτημα της ΔΕΗ υποβλήθηκε με προχθεσινή επιστολή της διοίκησης στον υπουργό Ανάπτυξης. Εντύπωση προκαλεί το σκληρό ύφος της επιστολής, στην οποία διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής αιτήματα:
1) Η ΔΕΗ εγκαλεί τον υπουργό Οικονομίας για τη μη καταβολή 322 εκατ. ευρώ για τα έτη 2002-2003 των υποχρεώσεων κοινής ωφέλειας, δηλαδή το κράτος της χρωστάει. Το ποσό αυτό, εκτός από επιβάρυνση για τους καταναλωτές, θα αυξήσει ανάλογα και το δημόσιο χρέος της χώρας.
2) Ζητά αποζημίωση (1,364 δισ. ευρώ) λόγω ανενεργών επενδύσεων και ισχυρίζεται ότι της οφείλονται κατά το 2003. Αυτό όμως δεν ισχύει, εφόσον υπάρχει το μονοπωλιακό καθεστώς (ανενεργείς επενδύσεις).
3) Ζητά αύξηση (μεσοσταθμική) κατά 4%, η οποία για τους απλούς καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη, αφού η ανάλογη αύξηση της 20ης/6/2002 (3,75% μεσοσταθμική) ήταν 3,85% στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια. Η αύξηση που απαιτείται είναι μεγαλύτερη του πληθωρισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κόντρα για τα Ίμια στη Βουλή – «Καρφιά» Λαζαρίδη στο ΠΑΣΟΚ για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου – «Βρώμικες πρακτικές προπαγάνδας», απαντά ο Χριστίδης
- Διαιτητές Super League: «Ανείπωτη τραγωδία για την οικογένεια του ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο»
- «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Συγκλονίζει ο οδηγός της νταλίκας που «καρφώθηκε» το βαν – Την Πέμπτη η επιστροφή των 3 τραυματιών
- Περιφέρειες Ελλάδας: Η σύνταξη του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ιστορική στιγμή
- Ο Μπενίτεθ εγγυήθηκε ότι ο Παναθηναϊκός θα βελτιωθεί: «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουμε καλύτεροι»
- Μάρκος Βαφειάδης: Η «επεξεργασία»



