27

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και το ισχυρό ευρώ οδηγούν στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει αξιοσημείωτα τους τελευταίους μήνες» είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική Συνδιάσκεψη στο Βερολίνο.

Οι μισθολογικές πιέσεις υποχωρούν, η ταχεία ανατίμηση του ευρώ οδηγεί στη μείωση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση το 2004, προσέθεσε, δηλώσεις που, σύμφωνα με τους αναλυτές, σηματοδοτούν ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ισχυρές πιέσεις

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και το ΔΝΤ υπογράμμισαν την ανάγκη για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκήρωση των εργασιών της G8 στο Εβιάν, ο Ζακ Σιράκ είπε ότι «η κατάσταση στα επιτόκια είναι πολύ θετική και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι «με όλο τον προσήκοντα σεβασμό στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι πιθανώς υπάρχει ακόμη περιθώριο για αναζωογόννηση της ανάπτυξης».

Ανάλογες απόψεις υποστήριξαν σήμερα στο Ecofin αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεση για τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι ίσως καθυστερήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αξιοσημείωτο περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% από το επίπεδο του 2,50% που βρίσκονται σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: 16.45

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ