27

Την αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες θα ομαλοποιηθεί η πορεία των κρατικών δαπανών που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση το πρώτο τρίμηνο εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως ξεπεράσει φέτος το στόχο του 3,8%.

Σε συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας αλλά και στις νέες πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2003 αλλά και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ελληνικής είναι θετικές, καθώς μετά τη λήξη του πολέμου έχουν αρθεί οι αβεβαιότητες. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναπαυθεί και ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα.

Έτσι, ανακοίνωσε ότι:

* Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για τις αλλαγές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον τομέα αυτό προβλέπεται η ενοποίηση σε δύο των 25 διαφορετικών φόρων που επιβάλλονται σήμερα σε πολίτες και επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ.

* Αμεσα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ήδη για το σκοπό αυτό συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς η επιτροπή φορολογικής διαβούλευσης που έχει συσταθεί μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.

* Στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου, το οποίο θα προβλέπει αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ καθώς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ορκωτών εκτιμητών.

Προϋπολογισμός – ΑΕΠ

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην κατάρτιση του πλαισίου για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2004, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα στηρίζεται στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο την εκπλήρωση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με την εγκύκλιο αυτή το ΓΛΚ ζητά από όλα τα υπουργεία, στις προτάσεις που θα στείλουν για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, να περιορίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις καταναλωτικές τους δαπάνες.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξάνεται με ρυθμό πάνω από το στόχο που έχει τεθεί και προέβλεψε ότι το 2003 θα εκπληρωθεί ο ρυθμός 3,8% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ο κ. Χριστοδουλάκης προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού το Μάρτιο αλλά και τους επόμενους μήνες και τόνισε ότι «η οικονομία θα αποδειχθεί το ισχυρό χαρτί της χώρας».

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο είπε ότι τους επόμενους μήνες θα ομαλοποιηθεί η πορεία των δαπανών που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά δεν απέκλεισε όμως να υπάρξουν υπερβάσεις. Όσον αφορά τα τακτικά έσοδα, είπε ότι στο πρώτο τρίμηνο κινούνται με ρυθμό αύξησης 11,5% και ότι είναι δυόμιση φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο (5%).

Χρηματιστήριο

Αναφερόμενος στους φορολογικούς ελέγχους των εισηγμένων εταιρειών, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Αλεξάκης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές τον έλεγχο 77 εταιρειών, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, ερωτώμενος για τον πρόσφατο θόρυβο σχετικά με συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών στο ΧΑ, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ο Κ.Σημίτης έχει θέσει όλα αυτά τα ζητήματα.

Συνάφεια

Το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει εγκύκλιο στην οποία ορίζεται η παράταση της προθεσμίας μέχρι και το τέλος Ιουλίου για την υπαγωγή των επιχειρήσεων με βιβλία Α΄και Β΄κατηγορίας στη ρύθμιση για το κλείσιμο των υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998 με βάση τη συνάφεια. Μέχρι τότε θα μπορούν να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση και οι επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικων θα εισπράξει 150 εκατ. ευρώ περίπου, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης.

Palco

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο του εργοστασίου του ελβετικού ομίλου Schiesser στην Αθήνα που παράγει τα εσώρουχα Palco, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί πολιτικές στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, επειδή ο κλάδος επλήγη από την απελευθέρωση του εμπορίου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο το 1999.

Ανέφερε ακόμη ότι θα αναθεωρηθούν ορισμένες πλευρές της πολιτικής (κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου) που ενθαρρύνουν τη μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες των Βαλκανίων, όπου το κόστος παραγωγής είναι σαφώς χαμηλότερο.

Αυξήσεις στους μισθούς

Στις 25 Μαϊου θα καταβληθούν οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής του 2003 στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους μαζί με τα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής ανέρχονται σε 2,5% για τους μισθούς στο Δημόσιο και ξεπερνούν το 3,5% αν υπολογιστούν και τα χρονοεπιδόματα, ενώ για τους συνταξιούχους οι αυξήσεις ανέρχονται στο 4%.

Λαϊκά ομόλογα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται στις 20 Μαΐου να προχωρήσει στη νέα έκδοση «λαϊκών» ομολόγων του Δημοσίου για τους μικροαποταμιευτές.

Το επιτόκιο των ομολόγων θα παραμείνει στο 3,6% (όπως στην προηγούμενη έκδοση), ενώ αναμένεται να αυξηθεί το όριο μέχρι του οποίου ο κάθε αποταμιευτής θα μπορεί να τοποθετηθεί στα ομόλογα. Στην προηγούμενη έκδοση το όριο ήταν 10.000 ευρώ. Τώρα εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους αποταμιευτές να επενδύσουν μέχρι και 15.000 ευρώ ο καθένας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ