
Τα «πυρά» του Ντενκτάς δέχεται για άλλη μια φορά η ΕΕ και η ελληνοκυπριακή πλευρά
Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την απειλή του ότι η διχοτόμηση της Κύπρου θα γίνει μόνιμη και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκβιάζει την Τουρκία με το Κυπριακό, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
38
Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την απειλή του ότι η διχοτόμηση της Κύπρου θα γίνει μόνιμη και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκβιάζει την Τουρκία με το Κυπριακό, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να απαιτεί τίποτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σημίτη με την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, επανέλαβε την αξίωσή του για λύση που να αναγνωρίζει κυριαρχία στο «κράτος» του και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.
Ο Ρ.Ντενκτάς ισχυρίστηκε ακόμη πως γίνεται ξεκάθαρο ότι «η Κύπρος ενοποιήθηκε με την Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Κύπρος δεν έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ.
Κατηγορίες εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ φέρει πολλές ευθύνες για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, αφού, όπως ανέφερε, δέχθηκε στους κόλπους της «μια διαφιλονικούμενη χώρα».
Ντενκτάς: «Θα υπέγραφα εάν…»
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Βατάν» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί το σχέδιο Ανάν, «αν η Τουρκία έδινε την εγγύηση ότι θα δεχόταν να αποκαταστήσει όσους Τούρκους της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" δεν θέλουν να ζήσουν υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων».
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Ντενκτάς τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν στη σημερινή μορφή του. «Με αυτή τη μορφή δεν το υπογράφω» τονίζει. Απαντώντας στην ερώτηση τι εννοεί με την έκφραση «παρούσα μορφή», αναφέρει: «Αν η Τουρκία προσθέσει κάποιο άρθρο που θα αναγνωρίζει στους Τούρκους της "ΤΔΒΚ", που δεν θέλουν να ζήσουν υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων, κάποια δυνατότητα αποκατάστασης στην Τουρκία, μπορεί τότε να το υπογράψω».
Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω τι εννοεί, δηλώνει: «Αν η Τουρκία δώσει σε αυτούς τους Τουρκοκυπρίους γραπτή υπόσχεση να μεταναστεύσουν και να εγκατασταθούν στην Τουρκία και να τους εξασφαλισθεί δυνατότητα εργασίας, τότε μπορεί να το υπογράψω».
Αναπτύσσοντας την «εναλλακτική» στρατηγική, που θα ήθελε να εφαρμόσει η Τουρκία στο Κυπριακό, ο Ρ.Ντενκτάς αναφέρει ότι «η Τουρκία μπορεί να ζητήσει από την ΕΕ να καλέσει την "ΤΔΒΚ" μαζί με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη».
«Το σύστημα αυτό μπορεί να προχωρήσει» υποστηρίζει ο κ. Ντενκτάς. Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να γίνει αν λόγω του Κυπριακού δυσκολέψουν και οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Ντενκτάς υποστηρίζει ότι «τότε και η Τουρκία μπορεί να στραφεί προς τις ΗΠΑ ή την Απω Ανατολή».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση στην Αγκυρα, ο κ. Ντενκτάς σημειώνει πως «η μοναδική διαφορά αυτών με τους προηγούμενους είναι το γεγονός πως λένε πιο συχνά ότι επιθυμούν λύση. Και αυτοί υπακούουν στις αποφάσεις που λαμβάνει το τουρκικό κράτος και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ)» τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανα τίποτε χωρίς να το γνωρίζει η Αγκυρα και χωρίς να υπάρχει οδηγία της. Δεν έκανα κανένα βήμα χωρίς την Αγκυρα» τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αγκυρα δεν επέτρεψε τη διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ των Τουρκοκύπριων για το σχέδιο Αναν.
«Εγώ μόνος μου δεν μπορώ να αναλάβω τέτοιο ρίσκο διενέργειας δημοψηφίσματος» ανέφερε. Ο κ. Ντενκτάς ανήγγειλε τέλος ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εκλογή το 2005, οπότε έχουν προγραμματισθεί εκλογές στη λεγομένη ΤΔΒΚ.
Τελευταία ενημέρωση 18:00
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τέλος θητείας για τον Τζερόμ Πάουελ – Τα οχτώ ταραχώδη χρόνια στο τιμόνι της FED
- Μαζικές περικοπές στο ΒΒC: Καταργούνται 2.000 θέσεις εργασίας
- Ο Στάρμερ προτρέπει σε αυστηρή δράση κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων μετά από αντισημιτικές επιθέσεις
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 3 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Οσασούνα – Μπαρτσελόνα 1-2: Στο +14 από τη Ρεάλ οι Καταλανοί, έτοιμοι να πανηγυρίσουν τον τίτλο

