Το SARS απειλεί την εύθραυστη υγεία των ασιατικών (και όχι μόνο) οικονομιών
Όταν η οικονομική κρίση του 1997 σάρωσε την Ασία, ονομάσθηκε αμέσως «ασιατική γρίπη». Τώρα έρχεται ένας πραγματικός ιός, της άτυπης πνευμονίας (SARS), να επιβαρύνει σε ανησυχητικό βαθμό τις οικονομίες της Ασίας και εν δυνάμει όλου του κόσμου.
27
Όταν η οικονομική κρίση του 1997 σάρωσε την Ασία, ονομάσθηκε αμέσως «ασιατική γρίπη». Τώρα έρχεται ένας πραγματικός ιός, της άτυπης πνευμονίας (SARS), να επιβαρύνει σε ανησυχητικό βαθμό τις οικονομίες της Ασίας και εν δυνάμει όλου του κόσμου, αν το πρόβλημα επεκταθεί τελικά.
Το αποκαλούμενο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες αθόρυβα στην Κίνα, η οποία μέχρι πρόσφατα απέκρυπτεε και μετά υποβάθμισε το ζήτημα, ήδη είναι η βασική αιτία που έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ασία το πρώτο εξάμηνο, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (και οι πιο πολλοί θάνατοι) αλλά και στη Σιγκαπούρη, καθώς και την ίδια την Κίνα.
Μέχρι τώρα το κυριότερο «θύμα» είναι ο τουρισμός, καθώς ελάχιστοι θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτά τα μέρη φοβούμενοι είτε να μολυνθούν είτε να κινδυνέψουν με καραντίνα όταν γυρισουν στην πατρίδα τους. Ο κλάδος των συνεδρίων έχει πληγεί σοβαρά και τα ξενοδοχεία μένουν σχεδόν άδεια.
Όμως παράλληλα, η γενικότερη καταναλωτική δαπάνη έχει συρρικνωθεί δραστικά, ιδίως στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, καθώς ο κόσμος αποφεύγει τα πολυσύχναστα μέρη όπως τα πολυκαταστήματα και τα εστιατόρια. Το πρόβλημα έχει επεκταθεί στις υπηρεσίες, σε εταιρείες, τράπεζες και άλλα γραφεία, καθώς πολλοί εργαζόμενοι μένουν σπίτι, κάνοντας όσο γίνεται περισσότερη «τηλε-εργασία».
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σταδιακά σε μείωση της παραγωγής, των επενδύσεων (από ντόπιους και ξένους), καθώς και των εξαγωγών, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες με το αυξημένο κόστος για ιατρική, φαρμακευτική και νονοσοκομειακή περίθαλψη των θυμάτων, καθώς και για δαπάνες έρευνας προς αναζήτηση αντίδοτου.
Το πλήρες κόστος της επιδημίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και από την έκταση της ανά τον κόσμο. Αν το πρόβλημα λήξει μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι οικονομικές συνέπειες δεν θα γίνουν αισθητές το 2004.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Δεν εμπιστεύονται το κράτος οι Έλληνες για τη ρύθμιση της AI – Πρώτη η Ελλάδα μεταξύ 25 χωρών
- Συνταγή: Κοτόπουλο παρμεζάνας με πατάτες
- Επτά τρόφιμα για ενέργεια όλο το 24ωρο
- Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Θα επηρεαστεί και η Αττική
- Φίλιπ Γκλας: Ακυρώνει την πρεμιέρα της παράστασης «Lincoln» στο Kennedy Center λόγω της νέας ηγεσίας
- Red flags με καθυστέρηση: Τα βλέπουμε όταν είναι αργά


