Πρόστιμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράκ
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει «σιωπηλά» επιβάλει πρόστιμα άνω του 1,1 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις για παραβίαση των κυρώσεων που αφορούν σε συναλλαγές με τα λεγόμενα κράτη-παρίες όπως το Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.
27
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει «σιωπηλά» επιβάλει τα τελευταία έτη πρόστιμα άνω του 1,1 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις για παραβίαση των κυρώσεων που αφορούν σε συναλλαγές με τα λεγόμενα κράτη-παρίες όπως το Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.
Όπως αναφέρει το BBC, ανάμεσα στις 59 εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι Amazon, Bank of New York, Caterpillar, ChevronTexaco, Citibank, ExxonMobil και WalMart. Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 500 έως 250.000 δολάρια στην περίπτωση της Zim American Israeli Shipping (ελέγχεται κατά 50% από το ισραηλινό κράτος), η οποία είναιο μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ναυτιλιακές εταιρείες.
Σε ότι αφορά τις συναλλαγές με το Ιράκ, οι «καμπάνες» ξεπερνάνε τα 720.000 δολάρια. Οι επιχειρήσεις που «τιμωρήθηκαν» από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων (OFAC)του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είναι, μεταξύ άλλων, οι ChevronTexaco, Tyson Foods, Chase Manhattan Bank, καθώς και οι ασφαλιστικές GRE Insurance και Albany Insurance οι οποίες πλήρωσαν 244.250 δολάρια.
Το OFAC επιβάλει τις κυρώσεις που αποφασίζει η αμερικανική κυβέρνηση κατά τρομοκρατών, εμπόρων ναρκωτικών και χωρών που κατηγορούνται για υπόθαλψη ή ανοχή στην τρομοκρατία, καθώς για το «πάγωμα» των λογαριασμών που διατηρούν στις ΗΠΑ «ύποπτα» φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει το Reuters, μολονότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δίνει ευρεία δημοσιότητα στις προσπάθειες του OFAC να σταματήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η πληροφόρηση για τις επιχειρήσεις που έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις κατά των χωρών που κατηγορούνται από την Ουάσινγτον για χρήση ή διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής είναι τουλάχιστον περιορισμένη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δεν εμπιστεύονται το κράτος οι Έλληνες για τη ρύθμιση της AI – Πρώτη η Ελλάδα μεταξύ 25 χωρών
- Συνταγή: Κοτόπουλο παρμεζάνας με πατάτες
- Επτά τρόφιμα για ενέργεια όλο το 24ωρο
- Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Θα επηρεαστεί και η Αττική
- Φίλιπ Γκλας: Ακυρώνει την πρεμιέρα της παράστασης «Lincoln» στο Kennedy Center λόγω της νέας ηγεσίας
- Red flags με καθυστέρηση: Τα βλέπουμε όταν είναι αργά


