
Αρνείται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ η σιιτική αντιπολίτευση του Ιράκ
Η βασικότερη οργάνωση των σιιτών του Ιράκ αρνείται να στείλει εκπροσώπους της στην πολιτική συνάντηση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που διοργανώνεται στο νότιο Ιράκ την επόμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενη για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
37
Η βασικότερη οργάνωση των σιιτών του Ιράκ αρνείται να στείλει εκπροσώπους της στην πολιτική συνάντηση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, στο νότιο Ιράκ, την επόμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενη για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
«Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνάντηση στη Νασιρίγια. Νομίζουμε ότι αυτή αποτελεί μέρος της διακυβέρνησης του Ιράκ υπό τον στρατηγό Γκάρνερ και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ στο Λονδίνο.
Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που έχει την έδρα του στην Τεχεράνη και ελέγχεται από Ιρακινούς σιίτες, είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που άσκησαν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Έχει πάρει μέρος σε συναντήσεις με άλλες οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης, αλλά πάντα διατηρούσε αποστάσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί δήλωσε στο ότι ο κύριος λόγος για τον οποίον η οργάνωσή του αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια, είναι ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς όμως να αναγνωρίζουν πλήρως την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.
«Θα μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μία ιρακινή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας» από τις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ο Χαμίντ Αλ-Μπαγιατί.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των σιιτών στη διακυβέρνηση του μεταπολεμικού του Ιράκ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των αμερικανικών σχεδίων για το μέλλον του Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

