30

Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που διερχόταν από σημείο ελέγχου στην πόλη Νατζάφ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα, όλα γυναίκες και παιδιά. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν και άλλοι δύο Ιρακινοί πολίτες. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη λίγες ώρες αργότερα -το πρωί της Τρίτης- και στη Νασιρίγια με θύμα έναν Ιρακινό.

Όπως μετέδωσε το BBC, εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός με το λεωφορείο θα διερευνηθούν.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ επειδή ο οδηγός του λεωφορείου δεν υπάκουσε στις εντολές των στρατιωτών να μειώσει ταχύτητα, διερχόμενος από το φυλάκιο.

Πάντως, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post μετέδωσε ότι δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι στρατιώτες δεν έριξαν προειδοποιητικά πυρά αρκετά έγκαιρα, ώστε να διαπιστώσουν τις «προθέσεις» του οδηγού.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη κοντά στο σημείο, όπου σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

Παρόμοιο συμβάν και στη Νασιρίγια

Ένας Ιρακινός πολίτης έχασε τη ζωή του και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά, όταν Αμερικανοί πεζοναύτες άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης στην πόλη Νασιρίγια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο Ιρακινός δεν υπάκουσε στις εντολές των στρατιωτών να μειώσει ταχύτητα διερχόμενος από φυλάκιο.

«Νόμιζα ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας» δήλωσε στον ανταποκρικτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ένας πεζοναύτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ