
Νέα συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Τόνι Μπλερ αναμένεται εντός της εβδομάδας
Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί εντός της εβδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ.Μπλερ για μία νέα συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στο Ιράκ. Οι αραβικές χώρες σχεδιάζουν να ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
28
Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί εντός της εβδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προκειμένου να έχει νέα συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στο Ιράκ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Μπους θα έχει τη συνάντηση με τον πιο στενό του σύμμαχο στον πόλεμο πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Στις 2:00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο.
Ο έτερος εκ των συμμάχων, η Ισπανία, έδωσε άδεια στα βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φεντερίκο Τρίγιο. Ο ίδιος διέψευσε ότι τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μπιλμπάο, το Παμπελούνε και τη Βαρκελώνη.
Ασαφές παραμένει το ζήτημα της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ. Οι διαβουλεύσεις στην Αγκυρα μεταξύ της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιλζάντ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την είσοδο Τούρκων στρατιωτών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επανέλαβε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «δεν βλέπουμε την ανάγκη ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων σε αυτόν τον τομέα και αυτό είπαμε στους φίλους μας τους Τούρκους».
Όπως είπε ο κ. Πάουελ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά ότι δεν έχουν σταλεί στρατεύματα και ότι δεν σχεδιάζουν «μία εισβολή προς το παρόν».
Στο αντιπολεμικό «μέτωπο», οι αραβικές χώρες σχεδιάζουν να ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανταποκρινόμενα στο χθεσινό αίτημα των υπουργών Εξωτερικών του Αραβιοκού Συνδέσμου, ο οποίος ζήτησε «την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων εισβολής».
Η σχετική επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποσταλεί ακόμα και σήμερα, Τρίτη, από τον πρεσβευτή του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ αλ Ντούρι. Η απόφαση για τη διεξαγωγή της συνόδου εναπόκειται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
H Κίνα, δια του υπουργού Εξωτερικών της, δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να «βοηθήσουμε την επιστροφή του ζητήματος του Ιράκ στο πλαίσο της πολτικής του διευθέτησης στα Ηνωμένα Έθνη».
Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μία «τάση για προσφυγή στη βία» και για το ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να αναγορευτεί σε αστυνομικό του κόσμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

