
Ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη – Συγκρούσεις σε τοποθεσία 160 χλμ από την πρωτεύουσα
Σποραδικούς βομβαρδισμούς υπέστη καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Κυριακής η ιρακινή πρωτεύουσα. Αεροπορικές επιθέσεις τα ξημερώματα στην Μοσούλη και το Κιρκούκ. Συγκρούσεις στη Βασόρα και σε τοποθεσία 160 χλμ από τη Βαγδάτη.
53
Σποραδικούς βομβαρδισμούς υπέστη καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Κυριακής η ιρακινή πρωτεύουσα. Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τα ξημερώματα στην Μοσούλη και το Κιρκούκ. Συγκρούσεις διεξήχθησαν στη Βασόρα και σε τοποθεσία 160 χλμ από τη Βαγδάτη.
Νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης στις 03:30 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για αεροπορική επίθεση, και ότι τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν μόνο μετά τις εκρήξεις. Νωρίτερα, από τη στρατιωτική βάση στη Βρετανία είχαν απογειωθεί βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β52.
Βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ιρακινής πρωτεύουσας και στις 01:15 (ώρα Ελλάδας), ενώ εκρήξεις στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας ακούγονταν σποραδικά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Κατά διαστήματα σημειώνονταν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Αεροπορική επίθεση με πυραύλους δέχθηκαν και η Μοσούλη και το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, στις 04:00 (ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Μάχες στη Βασόρα και σε τοποθεσία 160 χλμ από τη Βαγδάτη
Οι συγκρούσεις στη Βασόρα συνεχίστηκαν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη διάρκεια της νύχτας υπήρχε πλήρη συσκότιση και διακοπή στην παροχή νερού στην πόλη του νοτίου Ιράκ.
Όσον αφορά στην κατάληψη της πόλης από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις οι πληροφορίες είναι συγκρουόμενες. Αν και τις προηγούμενες ώρες από την αμερικανική πλευρά τονιζόταν πως δεν υπάρχει σχεδιασμός να περάσουν τα στρατεύματα μέσα από την πόλη, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τμήμα της πόλης έχει καταληφθεί και ότι εντός των επομένων ωρών ολόκληρη η Βασόρα θα τελεί υπό αμερικανική διοίκηση.
Υπό πλήρη κατάληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις τελεί πλέον και η Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ, διαβεβαιώνουν οι συμμαχικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με αμερικανικά στρατεύματα στην έρημο, 160 χλμ νότια της Βαγδάτης, κοντά στην πόλη Νατζάφ. Την είδηση επιβεβαίωσε, αργότερα, και η αμερικανική πλευρά.
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε, ακόμη, ότι στη διάρκεια της μάχης κοντά στη Νατζάφ έχασε τη ζωή του ο ηγέτης του κόμματος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Νατζάφ, ωστόσο οι συμμαχικές δυνάμεις νικήθηκαν. Κατά το Reuters, η 3η Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, που κατευθυνόταν προς τη Βαγδάτη, συνάντησε αντίσταση 70 χλμ. νοτιοανατολικά της Νατζάφ.
Εν τω μεταξύ, στις 03:00 πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Ιράκ προς το Κουβέιτ αναχαιτίστηκε από πυραύλους πάτριοτ. Όπως έγινε γνωστό, οι σειρήνες δεν ήχησαν στην πρωτεύουσα της χώρας, προκειμένου να προειδοποιήσουν για την επίθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό 200 Ιρακινοί έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Βαγδάτης. Η κυβέρνηση του Ιράκ κάνει λόγο για τρεις νεκρούς και 207 τραυματίες.
Τελευταία ενημέρωση 06:35
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

