Υπερ-ανθεκτική μορφή σταφυλόκοκκου προκαλεί ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Λονδίνο: Μια νέα υπερ-ανθεκτική μορφή σταφυλόκοκκου έχει ήδη αρχίσει να ανιχνεύεται και εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.
Λονδίνο: Μια νέα υπερ-ανθεκτική μορφή σταφυλόκοκκου έχει ήδη αρχίσει να ανιχνεύεται και εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ήδη έχουν σημειωθεί κρούσματα σε Αμερική και Ευρώπη.
Η μετάδοση του σταφυλόκοκκου πραγματοποιείται μέσω της αφής και οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί στην όψη μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμου.
Αν το μικρόβιο δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι πιθανό να προκαλέσει τη δημιουργία αποστημάτων και φλεγμονωδών εξανθημάτων.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί κατά πόσον η κάθε επιδημία προκαλείται από το ίδιο ή διαφορετικά στελέχη του μικροβίου, αλλά τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ένα γονίδιο που ονομάζεται PVL, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας τοξικής πρωτεΐνης.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό ακριβώς το γονίδιο προκαλεί την εξάπλωση του σταφυλόκοκκου μεταξύ των ατόμων που έχουν άθικτο δέρμα – δηλαδή δίχως πληγές, που ευνοούν την ανάπτυξη του μικροβίου – οι οποίοι δεν θα «κολλούσαν» το μικρόβιο υπό άλλες συνθήκες.
Στο άρθρο του New Scientist αναφέρεται ότι κρούσματα σταφυλόκοκκου εντοπίστηκαν σε φυλακές των ΗΠΑ αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ μεταξύ των προσβεβλημένων συγκαταλέγονται αθλητές, μαθητές καθώς και νεογνά.
Ο σταφυλόκοκκος δεν μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων.
Το μικρόβιο παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη μεθικιλλίνη αλλά αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με άλλους τύπους αντιβιοτικών.
health.in.gr
- «Κανείς δεν επικοινώνησε με τη Λόρα» λέει η μητέρα της – Συνεχίζεται η αναζήτηση της 16χρονης
- Φοινικούντα: «Τη ζωή του φοβόταν» – Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό
- Γαλλία: Το 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη
- Νταβός: Ο Θοδωρής Κυριακού στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ – Οι προσκεκλημένοι από τη χώρα μας
- Γροιλανδία: Δόθηκαν στους κατοίκους «οδηγίες αντιμετώπισης κρίσης», ενώ ο Τραμπ λέει ότι το νησί είναι των ΗΠΑ
- «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» τραγούδησαν στην Σάκκαρη οι Ελληνες της Μελβούρνης

