Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ηπατίτιδας
Αθήνα: Σημαντική αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η ηπατίτιδα. Η αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, η αθρόα προσέλευση οικονομικών μεταναστών και η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, οδηγούν σε αύξηση τόσο της ηπατίτιδας Β όσο και της C.
Αθήνα: Σημαντική αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η ηπατίτιδα. Η αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, η αθρόα προσέλευση οικονομικών μεταναστών και η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, οδηγούν σε αύξηση τόσο της ηπατίτιδας Β όσο και της C.
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στην οποία φιλοξενούνται τόσο οικονομικοί μετανάστες όσο και μετακινούμενοι πληθυσμοί, και ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών τοξικών ουσιών, αλλά και οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.
Για το λόγο αυτό το Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής προχωρεί στην άμεση ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες για τον τοπικό πληθυσμό και να αποφευχθεί το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.
Πρώτο βήμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί η διοργάνωση επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C» (28 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου) στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αττικόν».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής, καθηγητής Δημ. Σερεμέτης, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας Ε. Σαγκανά, η επιμελήτρια Α΄ του ΓΝΔΑ «Αττικόν» Αθηνά Χούντα και ο επιμελητής Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Χρ. Δρακούλης, επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εξωτερικά ηπατολογικά ιατρεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων της περιοχής, προέκυψαν τεράστιες διαφορές στη συχνότητα της νόσου ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς σε σύγκριση με τον ελληνικό πληθυσμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ομάδα μεταναστών από την Ασία το ποσοστό των φορέων ηπατίτιδας C φτάνει το 23%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ελληνικό πληθυσμό είναι 1-1,5%, ενώ σε άλλη ομάδα μεταναστών το ποσοστό ηπατίτιδας Β φτάνει το 14,6% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 2%.
Επίσης, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε ποσοστό 70-75% νοσούν και από τους δύο τύπους της ηπατίτιδας ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό από τους φορείς ηπατίτιδας θα προσβληθούν από κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται τέσσερις φορές γρηγορότερα από τον ιό του AIDS, με αποτέλεσμα στο τέλος της δεκαετίας οι θάνατοι από ηπατοκυτταρικό καρκίνο και κίρρωση του ήπατος αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές από AIDS.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Σερεμέτης τόνισε ότι, με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, το Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής αποφάσισε το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ομοιότητα ανάμεσα στους ιούς της ηπατίτιδας Β και της C παρέχει μοναδική ευκαιρία για την εκπόνηση ενιαίων προγραμμάτων πρόληψης, είπε ο κ. Σερεμέτης, όπως είναι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης. Ο μηχανισμός αυτός θα αφορά όχι μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, αλλά και όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και φορείς που συνδέονται με τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τέλος, η κ. Χούντα αναφέρθηκε στην πρόληψη της διασποράς του ιού των ηπατιτίδων Β και C, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί «το σημαντικότερο βήμα για τη μείωση του επιπολασμού της ηπατίτιδας, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου».
Η κ. Χούντα ανέφερε ότι στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση της μετάδοσης του ιού διαμέσου της σεξουαλικής οδού. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι σε κίνδυνο για την ηπατίτιδα Β στη χώρα μας βρίσκονται κυρίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, διότι ο ιός μεταδίδεται με το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις. Μεγάλος επιπολασμός του ιού υπάρχει και μεταξύ των ομοφυλοφίλων, όπου η μετάδοση αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ετεροφυλόφιλους με πολλαπλούς συντρόφους.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β, αυτός ενδείκνυται σε:
-Υγειονομικό προσωπικό (εργαζόμενοι σε μονάδες τεχνητού νεφρού, ηπατολογικές κλινικές, αιμορροφιλικές και ογκολογικές κλινικές, αιμοδοσία, εργαστήρια που χειρίζονται τα δείγματα αίματος)
-Εργαζόμενους σε υπηρεσίες καθαριότητας και επεξεργασίας λυμάτων, προσωπικό και τρόφιμοι φυλακών και τρόφιμοι ιδρυμάτων, εργαζόμενοι σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, πολυμεταγγιζόμενοι, αιμοκαθαιρόμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, άτομα σε στενή επαφή (σεξουαλική/οικογενειακή) με φορείς ηπατίτιδας Β, εκδιδόμενα άτομα και νεογνά από μητέρες με θετικό HbsAg.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού – Ταυτοποιήθηκε 39χρονος δράστης
- Ενώσεις Καταναλωτών: Ως 20% ευρώ ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 110-66: Εύκολη νίκη των «πράσινων» με εμφάνιση-ρεκόρ του Ρογκαβόπουλου (vid)
- Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η γραμμή των τρένων στο τμήμα Λάρισα – Λειανοκλάδι – Λάρισα
- Δημογραφικό: Η πληθυσμιακή πυραμίδα Ελλήνων και αλλοδαπών – Γεννήσεις, θάνατοι και το κρίσιμο 7,1%
- Τέλος το κρυφτό: Τζίτζι Χαντίντ και Μπράντλεϊ Κούπερ στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη


