27

Πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε μία από τις εταιρείες Cosmote, ΟΤΕ και Vodafone-Panafon, γιατί παραβίασαν την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία και δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους να παρέχουν εύλογες τιμές για τον τερματισμό κλήσεων στα δίκτυά τους, ως οργανισμοί με «σημαντική ισχύ» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Συγκεκριμένα, κατά την ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ ως Οργανισμός με σημαντική ισχύ στην αγορά φωνητικής τηλεφωνίας, δεν παρείχε κοστοστρεφείς τιμές για το μέρος της κλήσης που εκκινεί από το δίκτυό του και τερματίζει στα δίκτυα άλλων παρόχων.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές, δεδομένου ότι καθορίζουν τη δυνατότητα των παρόχων να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους συνδρομητές τους. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τέλη κλήσεων προς κινητά τηλέφωνα να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Η ΕΕΤΤ με πρόσφατη απόφασή της όρισε τις τρεις παραπάνω εταιρείες ως οργανισμούς με σημαντική ισχύ στην αγορά διασύνδεσης και, ως εκ τούτου, υποχρεούνται πλέον να παρέχουν κοστοστρεφή τέλη διασύνδεσης με το δίκτυό τους.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη υπέρ του καταναλωτή, με μείωση των τιμολογίων για κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ