Ο καινούργιος αντιτρομοκρατικός νόμος με απλά λόγια
Ανώνυμοι μάρτυρες, αλλαγή ταυτότητας δια βίου, ευνοϊκή μεταχείριση όσων αφήνουν για πάντα πίσω τους τη 17Ν είναι μερικά από τα «νέα ήθη» που φέρνει ο αντιτρομοκρατικός νόμος. Σε αυτόν θα στηριχθούν οι Αρχές και στη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης.
28
Ο νόμος για την προστασία του πολίτη από το οργανωμένο έγκλημα, επονομαζόμενος και ως αντιτρομοκρατικός νόμος, τροποποίησε προηγούμενη διάταξη του Ποινικού Κώδικα, το άρθρο 272, προκειμένου να ορίσει τι είναι τρομοκρατία.
Οι οριζόμενες από το νόμο αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων δεν δικάζονται πλέον από Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, όπως τα υπόλοιπα εγκλήματα κατά της ζωής, αλλά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Με άλλα λόγια, στην εκδίκαση υποθέσεων τρομοκρατίας δεν συμμετέχουν ένορκοι-λαϊκοί δικαστές, αλλά τρεις ανώτατοι δικαστικοί (εφέτες).
Αλλη βασική αλλαγή επέρχεται στο καθεστώς που διέπει τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες μπορούν πλέον να γίνονται ακόμα και μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος.
Καθίσταται πλέον δυνατή η ανώνυμη μαρτυρία, δηλαδή οι καταθέσεις ανθρώπων ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.
Επίσης, είναι δυνατόν να εμφανιστούν μάρτυρες με άλλο όνομα δεδομένου ότι ο νόμος επιτρέπει την αλλαγή στοιχείων, ακόμα και δια βίου. Σε αυτούς θα εξασφαλιστεί η αλλαγή τόπου διαμονής, τόπου κατοικίας ή άλλων δεδομένων της καθημερινότητάς τους.
Σημαντική μεταβολή της νομοθεσίας συνιστούν και ευνοϊκές διατάξεις σε όσους από τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις τρομοκρατίας συνεισφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.
Οι εμπλεκόμενοι που κρίνεται ότι έδωσαν πολύτιμα στοιχεία στις διωκτικές αρχές είναι δυνατόν να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, εκτός εάν έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις (ανθρωποκτονίες, ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονιών κ.λπ.).
Εάν δεν έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις, ήταν παραδείγματος χάρη απλά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, και βοήθησαν ουσιωδώς με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα Εφετών να μην ασκήσει ποινική δίωξη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμα και οι ηθικοί αυτουργοί εγκληματικών πράξεων τιμωρούνται όπως και οι δράστες των εγκλημάτων.
Όσοι έχουν μετάσχει σε κακουργηματικές πράξεις θα τιμωρηθούν. Αν όμως κριθεί ότι βοήθησαν ουσιωδώς τις Αρχές, το δικαστήριο μπορεί να αναστείλει την έκτιση της ποινής τους για 3-10 χρόνια.
Ακόμα, προσφέρονται χρηματικά ποσά σε εκείνους που θα δώσουν πληροφορίες, ισχύουν δηλαδή και οι λεγόμενες επικηρύξεις.
Στη διάθεση των δικαστών θα τεθεί υλικό από παρακολουθήσεις με όλα τα σύγχρονα μέσα, υλικό από τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα οικονομικά στοιχεία, καθώς και αποδείξεις που βασίζονται σε έλεγχο του γενετικού υλικού. Τα πειστήρια από διασταύρωση DNA εισάγονται για πρώτη φορά στην ελληνική δικονομία.
Τα μέτρα ασφαλείας στις δικαστικές αίθουσες θα είναι δρακόντεια ενώ μάρτυρες και κατηγορούμενοι θα προστατεύονται με αλεξίσφαιρα κουβούκλια. Στην περίπτωση της δίκης της 17 Νοέμβρη η δίκη θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων δικών με αυτές που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συμβούλιο Ασφαλείας: Έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Γουινέα: Ομάδα ενόπλων «εξουδετερώθηκε» στην πρωτεύουσα Κονακρί, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες
- Χιόνι και πάγος δημιουργούν προβλήματα στις συγκοινωνίες των ΗΠΑ – Στα λευκά η Νέα Υόρκη
- Μιανμάρ: Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα κλίμα βίας και καταστολής λέει ο ΟΗΕ
- Μεγάλη Βρετανία: Συμφώνησε με Αγκόλα και Ναμίμπια για επιστροφές «παράτυπων μεταναστών»
- Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το βεληνεκές κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων – Φτάνουν στην Δυτική Ακτή