Λονδίνο: Αναποτελεσματικό είναι τελικά το εμβόλιο AidsVax κατά του ιού HIV όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρίας, ενώ αντιθέτως φαίνεται να προστατεύει ικανοποιητικά τους εκπροσώπους της ασιατικής φυλής και τους έγχρωμους.


Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα η VaxGen, διευκρινίζει ότι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του AIDS μειώνει μόνο κατά 3,8% τα ποσοστά της μόλυνσης από τον ιό HIV σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε 5.400 εθελοντές.


Ωστόσο, από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι το εμβόλιο μείωνε κατά 67% τα επίπεδα της μόλυνσης στους συμμετέχοντες που ήταν έγχρωμοι ή εκπρόσωποι της ασιατικής φυλής, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι έγχρωμοι και οι Ασιάτες ήταν αριθμητικά λιγότεροι, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα χρήζουν επανελέγχου προς επιβεβαίωση.


Το συνολικό δείγμα των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές που είχαν ξεκινήσει από το 1998 και ολοκληρώθηκαν το 2000 ήταν 5.400 άτομα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άνδρες. Όσοι απ’ αυτούς θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έλαβαν μέχρι και επτά δόσεις του εμβολίου κατά τη διάρκεια των δοκιμών.


Το AidsVax είναι το μόνο εμβόλιο κατά του AIDS που έφτασε μέχρι το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, το οποίο είναι το τελευταίο βήμα πριν οι φαρμακοβιομηχανίες υποβάλλουν αίτηση έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς.


Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει την εκδήλωση του AIDS καθώς δεν περιέχει γενετικό υλικό του ιού HIV. Αντιθέτως περιέχει ένα συνθετικό αντίγραφο πρωτεϊνών του ιού, το οποίο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράξει αντισώματα για την καταπολέμησή του.

health.in.gr