Λονδίνο: Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με άρθρο Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Αrchives of Neurology.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Rush-Presbyterian-St Luke’s στο Σικάγο των ΗΠΑ υπέβαλε σε μελέτη 815 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, για μια χρονική περίοδο τεσσάρων ετών.

Στο ξεκίνημα της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε εκδηλώσει τη νόσο των ηλικιωμένων, ωστόσο με το πέρασμα των ετών 131 άτομα είχαν εκδηλώσει συμπτώματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία διαθέτουν υψηλά επίπεδα κεκορεσμένου λίπους.


Η εν λόγω κατηγορία είχε 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν τροφές με χαμηλά επίπεδα κεκορεσμένου λίπους.

Αντιθέτως, τα άτομα που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λίπη είχαν έως και 80% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ.

«Η διατροφή είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την πρόληψη πλήθους ασθενειών και τώρα καταδεικνύεται ότι ενέχει σημαντικό ρόλο και όσον αφορά τη νόσο των ηλικιωμένων. Σε πολλές παλαιότερες μελέτες έχει καταδειχθεί ότι το χαμηλό σε λιπαρά διαιτολόγιο ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα και κατά συνέπεια τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο BBC.

health.in.gr