27

Σε θετικό έδαφος είναι η Γουόλ Στριτ την Τρίτη, μιάμιση ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μόλις τερματισθεί η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα του Ιράκ.

Ο Nasdaq «σκαρφαλώνει» υψηλότερα κατά 0,97% στις 1.309,27 μονάδες, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,42% στις 7.953,71 μονάδες και ο Standard & Poors 500 ενισχύεται κατά 0,34% στις 838,82 μονάδες.

«Πολλά από τα νέα που έχουμε είναι πολύ θετικά» δήλωσε στο Bloomberg ο διαχειριστής της PanAgora Asset Management, Έντγκαρ Πίτερς. Οι αρνητικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ «μπορούν να αγνοηθούν προσωρινά» προσέθεσε.

«Εάν αυτές οι αβεβαιότητες [για το Ιράκ] εξαφανισθούν σύντομα, θα μπορούμε καλύτερα να πούμε εάν έχουμε να κάνουμε με μία επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομία που είναι έτοιμες να επεκταθούν ραγδαία -η πιο πιθανή προσδοκία μας- ή εάν είμαστε αντιμέτωποι με ανισορροπίες που είχαμε υποβαθμίσει, θεωρώντάς τις μεταβατικές» είπε ο πρόεδρος της Fed, μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Παρ όλα αυτά πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, βραχυπρόθεσμα, ράλι στην αγορά, καθώς οι ανησυχίες για το Ιράκ θα συνεχίζουν να καθορίζουν την ψυχολογία των επενδυτών. Αλλωστε, τα κέρδη που κατέγραφε η Γουόλ Στριτ από την έναρξη της συνεδρίασης περιορίστηκαν μετά την γνωστοποίηση του περιεχομένου της κατάθεσης Γκρίνσπαν.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,87% στις 3.646 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,98% στις 2.827,08 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 2,34% στις 2.646,62 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ