Αθήνα: Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην αγορά από την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας για τα »μη γαλακτοκομικά προϊόντα». Από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ διαπιστώνεται άγνοια τόσο των παρασκευαστών προϊόντων όσο και των πωλητών.


Από το πρόγραμμα παρακολούθησης της αγοράς και των ελέγχων που πραγματοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, προκύπτει ότι από τις 75 ετικέτες που κατατέθηκαν από 15 διαφορετικούς παρασκευαστές για την ενημέρωση του καταναλωτή ότι το προϊόν δεν περιέχει γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα, οι 72 περιπτώσεις χρειάστηκαν αλλαγή. Επιπλέον ο ΕΦΕΤ εντόπισε προβλήματα που σχετίζονται γενικότερα με την επισήμανση των προϊόντων, όπως με τη σύσταση, την ονομασία, τους διαρθρωτικούς ισχυρισμούς, την ημερομηνία ανάλωσης κλπ.


Στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα παντοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης τυροκομικών προϊόντων κλπ. διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ μερική συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις επισήμανσης.


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα »μη γαλακτοκομικά» προϊόντα θα πρέπει κατά την τοποθέτησή τους στους χώρους έκθεσης των καταστημάτων να διαχωρίζονται σαφώς από τα γνήσια γαλακτοκομικά κάτω από ευκρινή ταμπέλα με σχετική ένδειξη. Επίσης πρέπει να υπάρχει επισήμανση και στη συσκευασία.


Ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι η συμμόρφωση είναι καλύτερη από τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, ενώ οι μικρές εταιρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλιπούς ενημέρωσης για τα κριτήρια διαχωρισμού.


Από τις εκατό επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του 2003 μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκαν έντεκα περιπτώσεις που στοιχειοθετούσαν παραβάσεις, ενώ σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις έγιναν συστάσεις συμμόρφωσης από τους επιθεωρητές του ΕΦΕΤ.


Οι έλεγχοι και επανέλεγχοι συνεχίζονται, ενώ θα επεκταθεί το πρόγραμμα ελέγχων και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κλπ) προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης που να σχετίζονται με τη μη αναγραφή του είδους των προσφερομένων προϊόντων στον τιμοκατάλογο.


Οι καταναλωτές, ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες και ανάγκες, θα μπορούν να επιλέγουν έχοντας γνώση του διαχωρισμού των »μη γαλακτοκομικών», τα οποία σημειώνεται ότι είναι κατηγορία τροφίμων που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr