Νέα Υόρκη: Οι άνδρες ηλικίας 40-50 ετών με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως αποκαλύπτεται σε μελέτη Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Καρλ Μίκαελσον και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα υπέβαλαν σε έρευνα 2.322 άνδρες ηλικίας από 49 έως 51 ετών, για μια χρονική περίοδο 30 ετών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα τους κατά το ξεκίνημα της μελέτης είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε σχέση με όσους είχαν μέτρια επίπεδα βιταμίνης Α.

Οι πιθανότητες όταν επρόκειτο για την άρθρωση του ισχίου ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερες, ενώ στο συνολικό διάστημα της μελέτης 266 άτομα υπέστησαν κάποιας μορφής κάταγμα.

Τα παραπάνω στοιχεία, που επιβεβαιώνονται και από δύο παλαιότερες μελέτες, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι είναι επικίνδυνη η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α περιέχεται στο λάδι που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, στο συκώτι, και στο γάλα, ενώ μερικές φορές προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στη μαργαρίνη. Όπως και η βιταμίνη D, είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι η περίσσειά τους δεν αποβάλλεται άμεσα από τον οργανισμό αλλά αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό το λόγο είναι και οι μόνες των οποίων η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.

Όμως παρότι συμβάλλει σημαντικά στη σωματική ανάπτυξη, τη λειτουργία της όρασης και την αρτιότητα του αναπαραγωγικού συστήματος, αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά, απώλεια όρεξης, ναυτία, τάση για εμετό και απώλεια βάρους.

health.in.gr