37

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Βαγδάτη δεν έχει συνεργαστεί «ικανοποιητικά ή ειλικρινά», όσον αφορά του ελέγχους που διενεργούν στο ιρακινό οπλοστάσιο οι απεσταλμένοι του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η χώρα δεν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Χανς Μπλιξ, από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε μία ημέρα πριν από τη μετάβασή του στη Βαγδάτη, ανέφερε ότι σκοπεύει να επισημαίνει στους Ιρακινούς αξιωματούχους τη «σοβαρότητα» της κατάστασης.

«Υπήρξε άμεση πρόσβαση. Υπήρξε πρόσβαση οπουδήποτε. Αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά στην ουσία δεν υπήρξε επαρκής συνεργασία. Χρειάζεται να έχουμε ειλικρινή και γνήσια συνεργασία» δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που τον συνοδεύει, τόνισαν επίσης ότι κατά τη διήμερη παραμονή τους στο Ιράκ θα παρουσιάσουν στους Ιρακινούς αξιωματούχους μεγάλα κενά στην έκτασης 12.000 σελίδων έκθεση που υπέβαλε η Βαγδάτη στα Ηνωμένα Έθνη το Δεκέμβριο.

Έρευνα σε σπίτι Ιρακινού φυσικού

Iρακινός επιστήμονας στο σπίτι του οποίου οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψαν νωρίτερα μια σειρά εγγράφων τα οποία συνέδεσαν με σχέδια για τον εμπλουτισμό ουρανίου, «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι τα έγγραφα αυτά έχουν οποιαδήποτε σχέση με πυρηνικά όπλα.

Διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, σε περίπτωση δεύτερου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό, που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο αναμφίβολα δεν θα ψηφίσει «ναι», εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας κληθεί να υποστηρίξει την επίθεση.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε, ωστόσο, ότι η θέση της Γερμανίας ως προς ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καθοριστεί. «Αυτού του είδους οι θεωρητικές υποθέσεις πρέπει να απορριφθούν» δήλωσε σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ