27

Πολύτιμη «ανάσα» για χιλιάδες μικροαποταμιευτές που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα την Πέμπτη, το υπουργείο προγραμματίζει (μέσα στο Μάρτιο) την έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει άμεσα στο κοινό μέσω των ΔΟΥ και των υποκαταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κάθε αποταμιευτής θα δικαιούται να αγοράσει γραμμάτια αξίας που δεν θα ξεπερνά τα 5.900 – 8.000 ευρώ. Το ελκυστικό στοιχείο της έκδοσης θα είναι το επιτόκιο, το οποίο θα ξεπερνά τον πληθωρισμό κατά 0,5% με 1%, εφόσον οι τίτλοι φορολογηθούν. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα σήμαινε ότι η ετήσια απόδοση των έντοκων θα ήταν 4,1% με 4,6%.

Τα λαϊκά έντοκα είναι μία παραλλαγή της ιδέας των λαϊκών ομολόγων που είχε το κυκλοφορήσει το υπουργείο Οικονομίας πριν από λίγες ημέρες και την οποία είχε τελικά αποσύρει, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζιτών αλλά και κυβερνητικών στελεχών.

Τελικά όμως, οι τράπεζες συμφώνησαν στην λύση που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσό της έκδοσης δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να τις απειλεί. Παράλληλα, ετοιμάζουν δικά τους επενδυτικά προϊόντα υψηλών σχετικά αποδόσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ