Λονδίνο: Τα γονίδια που καθιστούν το βακτηρίδιο της σαλμονέλας επικίνδυνο για την υγεία μας πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από το Institute of Food Research, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Microbiology.


Συγκεκριμένα, ο Δρ. Τζέι Χίντον και οι συνεργάτες του κατάφεραν, επί συνόλου 4.644 γονιδίων, να ανακαλύψουν τα 919 γονίδια που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης από το συγκεκριμένο βακτήριο. Από τα γονίδια αυτά, τα 400 είναι άγνωστα στους επιστήμονες.


Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται «DNA microarray» για να διαπιστώσει ποια από τα γονίδια ήταν ενεργά και ποια όχι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της μόλυνσης από το βακτηρίδιο της σαλμονέλας και όπως δήλωσε ο Δρ. Χίντον, επρόκειτο για μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη καινούργιων μεθόδων αναστολής της δράσης των αποκαλούμενων ραβδοειδών μικροβίων. Πολλά από τα εν λόγω μικρόβια εμφανίζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην αντιβίωση και η ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησής τους έχει εκφραστεί από πλήθος επιστημόνων.


Επιπλέον, η έρευνα των Αμερικανών μελετητών δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να ερευνήσουν και να αναπτύξουν εμβόλια και αντιβιοτικά για άλλες παθογόνους ασθένειες, όπως την ελονοσία και τη φυματίωση.

health.in.gr