
Αρνούνται οι ΗΠΑ την «πρόσκληση» Σαντάμ για μετάβαση επιθεωρητών της CIA στο Ιράκ
Με ένα ηχηρό «όχι» απαντούν η ΗΠΑ στην «πρόσκληση» για μετάβαση πρακτόρων της CIA στο Ιράκ· το βάρος των αποδείξεων εναπόκειται στον Σαντάμ διαμηνύει η κυβέρνηση Μπους, δηλώνοντας πως η εκστρατεία της για τον αφοπλισμό του Ιράκ εισέρχεται σε «τελική φάση».
51
Με ένα ηχηρό «όχι» απαντούν η ΗΠΑ στην «πρόσκληση» για μετάβαση πρακτόρων της CIA στο Ιράκ· το βάρος των αποδείξεων εναπόκειται στον Σαντάμ διαμηνύει η κυβέρνηση Μπους, καθιστώντας σαφές πως οι αμερικανικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης εισέρχονται στην «τελική τους φάση».
Απαντώντας στις δηλώσεις του Αμιρ Αλ Σαάντι, συμβούλου του Ιρακινού προέδρου, ότι είναι… ευπρόσδεκτη στο Ιράκ η CIA προκειμένου να συμβάλει στο έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διεμήνυσε πως κάνεις άλλος πέραν του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει το βάρος της ευθύνης να αποδείξει πως η χώρα του δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής -όπως υποστηρίζει το Ιράκ, και αντικρούουν οι ΗΠΑ.
Κατά την κυβέρνηση Μπους «η Βαγδάτη φαίνεται πως δεν έκανε τη στρατηγική επιλογή να απαρνηθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής» και στελέχη της CIA δεν πρόκειται να κατευθύνουν τους επιθεωρητές των UNMOVIC και IAEA στις τοποθεσίες όπου υποπτεύονται ότι βρίσκονται και αναπτύσσονται όπλα -κατά την πρόταση του ιρακινού καθεστώτος.
Και με τα σύννεφα του πολέμου να πληθαίνουν επάνω από τον ουρανό του Ιράκ, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε -μιλώντας στο Reuters- πως οι ΗΠΑ αν και δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις προσπάθειες αφοπλισμού του καθεστώτος Σαντάμ μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εισέρχονται σε μία τελική φάση όσον αφορά στη μέθοδο εξαναγκασμού του Ιρακινού ηγέτη για την παράδοση των παράνομων όπλων.
«Καλύτερα από ποτέ προστατευμένο» το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Σαούλ Μοφάζ, δηλώνει ότι η χώρα του «είναι καλύτερα από ποτέ προστατευμένη απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση του Ιράκ, η οποία είναι πιθανόν να ακολουθήσει ένα αμερικανικό χτύπημα για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις εξελίξεις, το Ισραήλ είναι καλύτερα προστατευμένο από ποτέ. Αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το Ισραήλ, εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ» δήλωσε στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ο Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα, δε, με εμπιστευτικό έγγραφο της CIA που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα, το καθεστώς Σαντάμ σκόπευε να χρησιμοποίησει βιολογικά όπλα κατά την έναρξη του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, ωστόσο στα σχέδιά του φέρεται να έπεσαν στο κενό, καθώς τα αναγνωριστικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν.
Στο μνημόνιο της CIA, που δημοσίευσαν εντός του Σαββατοκύριακου τα Αρχεία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δεν αποκαλύπτονται οι τοποθεσίες που αποτελούσαν στόχο της δυνητικής επίθεσης, αλλά ούτε και οι βιολογικές ουσίες που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν. Πάντως, εκτιμάται πως η ιρακινή επιχείρηση είχε στόχο της το Ισραήλ.
«Για κάθε ενδεχόμενο» προετοιμάζεται ο ΟΗΕ
Από πλευράς τους, τα Ηνωμένα Έθνη φέρονται να προετοιμάζονται εντατικά για την παροχή βοήθειας προς τουλάχιστον 900.000 αμάχους στο ενδεχόμενο έναρξης πολέμου κατά του Ιράκ. Επικαλούμενη «απόρρητα εσωτερικά έγγραφα» του Οργανισμού, η εφημερίδα Times αναφέρει τη Δευτέρα ότι οι πλέον αιματηρές συμπλοκές αναμένεται να διεξαχθούν στις παρυφές της Βαγδάτης, ενώ δεν προβλέπεται πως θα πληγεί ο κουρδικός πληθυσμός στο βόρειο Ιράκ.
Θα απαιτηθεί μία χρονική περίοδος τουλάχιστον ενός μηνός από την έναρξη του πολέμου, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στον σιϊτικό νότο και για να επιτραπεί στα στελέχη του ΟΗΕ να μεταβούν στην περιοχή, τονίζεται σε ένα από τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.
«Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι το Ιράκ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως, συνεπώς, δεν πρόκειται να προκύψει ανθρωπιστική κρίση» τονίζεται στο έγγραφο.«Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ οφείλουν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα» σχολιάζουν οι Times.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία -διά στόματος του υπουργού της των Οικονομικών, Χανς Αϊχελ- σπεύδει τη Δευτέρα να προειδοποιήσει για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ στην παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του πετρελαίου «ειδικά αυτή τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι έχει αγγίξει τα 30 δολάρια εξαιτίας της κατάστασης στη Βενεζουέλα και των φόβων για πολεμική σύρραξη στη Βαγδάτη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μπαρτζώκας: «Αξίζουμε να είμαστε εδώ, αφοσιωνόμαστε στον ημιτελικό»
- Πότε παίζει ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Final Four της Αθήνας και οι πιθανοί αντίπαλοι
- Η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το νέο σοκ, λέει ο Πιερρακάκης
- Ολυμπιακός: 15ο Final Four για τους Ερυθρόλευκους (vids)
- Λούλα και Τραμπ ενδέχεται να συναντηθούν την Πέμπτη – Στην ατζέντα η καταπολέμηση του εγκλήματος και οι σπάνιες γαίες
- Met Gala: Πως ο γερασμένος Bad Bunny πυρπόλησε το event των Μπέζος – «Ωδή στη θνητότητα»

