Λονδίνο: Η κατανάλωση ψαριών με πολλά λιπαρά, όπως ο κολιός και ο σολομός, μπορεί να παράσχει προστασία από το άσθμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρίας Θώρακος.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, υπέβαλαν σε ιατρικό έλεγχο περισσότερα από 750 άτομα, τα οποία χώρισαν σε δύο κατηγορίες. Εκείνους που έπασχαν από άσθμα και εκείνους που ήταν απολύτως υγιείς.


Τα άτομα και των δύο ομάδων ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν ψάρια και σε τι ποσότητες. Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι οι πάσχοντες από άσθμα, οι οποίοι εμφάνιζαν συμπτώματα όπως συριγμό, άπνοια ή σφίξιμο στο στήθος κατανάλωναν πολύ μικρή ποσότητα ψαριών και ιδίως κολιό ή σολομό, σε σχέση με τους ασθματικούς που δεν υπέφεραν από τα εν λόγω συμπτώματα.


Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα νέα στοιχεία δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση ψαριών με πολλά λιπαρά, καθώς είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο και διοξίνες, ουσίες που είναι άκρως βλαπτικές για τον οργανισμό.

health.in.gr