Το Viagra ενοχοποιείται για πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς
Ουάσιγκτον: Για πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής βίας ενοχοποιείται το Viagra, το γνωστό φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Pharmacotherapy.
Ουάσιγκτον: Για πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής βίας ενοχοποιείται το Viagra, το γνωστό φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Pharmacotherapy.
Όπως επισημαίνει ο τοξικολόγος, Δρ. Χάρολντ Μίλμαν, στις παρενέργειες του Viagra περιλαμβάνονται όχι μόνο ο ίλιγγος, ο αποπροσανατολισμός και η αμνησία αλλά και η επιθετική συμπεριφορά.
Ο ίδιος σύγκρινε 270 αναφορές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικές με παρενέργειες που αναφέρθηκαν από άνδρες που είχαν πάρει Viagra και διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν 22 περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, εκ των οποίων οι 13 αφορούσαν βιασμό και οι έξι φόνο.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δρ. Μίλμαν στηρίζουν παλαιότερες καταγγελίες έξι ατόμων, τα οποία, το 1998, υπέβαλαν μήνυση στην παρασκευάστρια εταιρία Pfizer, με την κατηγορία ότι το Viagra τούς ενέπνευσε βίαιη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να διαπράξουν σχετικά εγκλήματα. Ο Δρ. Μίλμαν είχε τότε κληθεί για κατάθεση από δικαστήριο των ΗΠΑ με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα.
Οι ιθύνοντες του FDA ανακοίνωσαν ότι τα νέα δεδομένα δεν επαρκούν ώστε να κριθούν απαραίτητες τυχόν αλλαγές στη σήμανση του φαρμάκου. Όμως ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του οργανισμού τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν οι έως τώρα επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το Viagra.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Δρος Μίλμαν, εκπρόσωπος της εταιρίας Pfizer ανέφερε σχετικά: «Είναι εύκολο να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν μεμονωμένα περιστατικά και να συνδέει τη χρήση ενός φαρμακευτικού προϊόντος με συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς. Σίγουρα οι κατηγορίες που αποδίδονται στο Viagra αποτελούν προϊόν καθαρής σύμπτωσης. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση του φαρμάκου με την πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς».
Την άποψη της Pfizer συμμερίστηκαν και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, όπως ο Δρ. Ρέιμοντ Ρόζεν, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Νιού Τζέρσεϊ. «Σε ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται στο Viagra βασίζονται απλώς και μόνο σε υποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
health.in.gr
- Το τέλος των «μηχανών»: Ο Λάντο Νόρις είναι ο next door βασιλιάς της F1 – και κουβαλάει όλους τους προβληματισμούς ενός 26χρονου
- Πειραματικό χάπι υπόσχεται αδυνάτισμα χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας
- Αγρότες: Προχωρούν με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικές αρτηρίες – Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση
- Δημοψήφισμα 1974: Πρώτη κυρία της χώρας η Δημοκρατία
- Ο 40άρης Ρογκαβόπουλος MVP της αγωνιστικής στην Stoiximan GBL (pic)
- Το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά την «τετραγωνική ρίζα του Brexit»



