Φως στα Μυστήρια της Ελευσίνας ρίχνει νέο λεύκωμα
Λεύκωμα αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο μουσείο της, το οποίο καλεί τον αναγνώστη σε μια γοητευτική περιήγηση σε έναν χώρο ιστορικής συνέχειας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Παλλάς Αθηνά του Ομίλου Λάτση.
38
Λεύκωμα αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο μουσείο της, το οποίο καλεί τον αναγνώστη σε μια γοητευτική περιήγηση σε έναν χώρο ιστορικής συνέχειας, κυκλοφόρησε προσφάτως και παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Παλλάς Αθηνά του Ομίλου Λάτση.
Στην παρουσίαση του λευκώματος «Ελευσίνα, Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο» η συγγραφέας, Καλλιόπη Παπαγγελή, τόνισε ότι «η έκδοση του μνημειακού αυτού λευκώματος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την έναρξη των συστηματικών ανασκαφών στο χώρο, τον Ιούνιο του 1882». Πρόσθεσε πως το βιβλίο «συμβάλλει στην κατανόηση του παρελθόντος, απαραίτητης για την αυτογνωσία του κοινωνικού συνόλου και παράλληλα αποτελεί ερέθισμα για πρόοδο και πίστη στο μέλλον».
Το λεύκωμα εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Εταιρειών Ι.Σ.Λάτση και της ΕFG Eurobank-Εργασίας. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν η γγ του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και επιφανή μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.
Η Μαριάννα Λάτση μιλώντας για το βιβλίο τόνισε ότι «η παρούσα έκδοση δεν φιλοδοξεί να ερμηνεύσει τα άρρητα μυστήρια της θεάς Δήμητρας, αλλά να αποτελέσει πηγή γνώσης και αισθητικής απόλαυσης, δίνοντας στον αναγνώστη έναν πλήρη οδηγό για το χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μεταφέροντας παράλληλα χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως τόνισε η ίδια, η νέα έκδοση έρχεται να μας μυήσει σε έναν χώρο ιερό, που αν και βρίσκεται τόσο κοντά στην Αττική, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους περισσότερους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕFG Eurobank-Εργασίας Νικόλαος Νανόπουλος επισήμανε πως «η έκδοση αυτή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας της Ελευσίνας».
Το πολυτελές λεύκωμα, που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Ολκός, πλαισιώνεται με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη. Το δημιουργικό σχεδιασμό της έκδοσης υπογράφει η ζωγράφος Λίκα Φλώρου.
Το πλούσιο υλικό του βιβλίου χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες: Ο Μύθος και η Λατρεία, η Ιστορία των Ανασκαφών και του Μουσείου, το Ιερό και τα Μνημεία του, τα Αναθήματα στους Θεούς, η Πόλη της Ελευσίνας και τα Νεκροταφεία της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
- «Συμφώνησαν ΑΕΚ και Μοντερέι για τον Πινέδα» (pic)
- Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας
- Ιράν: Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών των ΗΠΑ – Στοχοποίησαν πολιτικές υποδομές
- Δάσκαλος κατά μαθητή: Τι λένε Ντε Λα Φουέντε και Σκαλόνι για την σχέση τους (pic)
- Τι πρέπει να ξέρουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι ηλικιακές ομάδες που πρέπει να προσέχουν
- Μάθετε μια νέα γλώσσα, επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Οι «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν επιστρέφουν για 3η χρόνια στο θέατρο Radar
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442